Home Германия отблизо С деца в Германия – Лудвигсбург

С деца в Германия – Лудвигсбург

995
3
SHARE

и за малки, и за големи

Този пътепис чакаше ред, докато не попаднах на запитване какво интересно може да се види в Щутгарт и района.

Моята лична класация изглежда в този ред – Улм, Лудвигсбург, Щутгарт. А ако разширя малко периметъра задължително бих включила и Швебиш Хал. На него обаче ще му посветя специално „издание“ – все пак там се провежда единственият венециански карнавал извън пределите на Италия.

Аз съм почитател на архитектурата. Особено на замъците, крепостите. Това не означава, че не въздишам по природните дадености и красоти, но всъщност това, което остава за поколенията е това, което е сътворило човешката ръка. И доказателствата ги виждаме от най-древните цивилизации, останали съхранени до днес.

Но да оставим тази тема, не сега й е мястото.

Лудвигсбург ни се „случи“  на път за Карлсруе. Отправната ни точка е Мюнхен, което прави маршрутът много труден заради километричните задръствания всеки път на Щутгарт. Това е една от най-натоварените отсечки в Германия. Конкуренцията й е сериозна в лицето на входната магистрала Австрия-Германия, при Залцбург или пък във вътрешността – по аутобана Дюселдорф-Мюнхен между Вюрцбург и Ашафенбург.

Около 10-ина километра делят Щутгарт от Лудвигсбург. За града бях чела в един от романите на един английски шпионин. След Втората световна война там се разполага щаб-квартирата, която да разследва националсоциалистическата партия. Знаех също, че там се намира един от най-големите замъци сред бароковите комплекси в страната.

Централната част на градчето може да бъде обиколена за около 30 минути, а вероятно и по-малко, но за сметка на това в никакъв случай не бива да се пропуска приказната градина. Мястото е толкова увлекателно, че съвсем спокойно може да му се отдели и цял ден.

Най-добрият сезон за посещение със сигурност е началото на пролетта, когато градините на двореца изобилстват от стотици лалета. През лятото трите зони с цветя са не по-малко очарователни. Има розови и билкови градини, кътчета, които ще ви пренесат далеч в Азия или по-близо – някъде из италианския остров Сардиния или въобще из Средиземноморието. Дворцовият комплекс е заграден от три страни с градини, разположени на площ от 30 хектара.

Наред с това градините са домакин и на различни фестивали. Например – на пясъчните фигури.

макет на замъка от пясък

Локация

Ако пътувате със самолет най-близките летища са Щутгарт и Карлсруе. Оптималният вариант е с 3-5 нощувки, като времето би могло да се разпредели според предпочитанията. Една от възможностите – един ден Щутгарт. Освен централната част ако обичате луксозните автомобили можете да посетите Мерцедес и Порше. Един ден за двореца Лудвигсбург и приказните градини, които са до него. Един ден задължително в Улм – градът на Айнщайн, но и не само. Ако обичате старинната атмосфера, можете да отскочите до градчета Швебиш хал. Атмосферата на старинните улички и къщи, разположени покрай реката, е невероятна. И разбира се разходката няма да е пълноценна без най-красивия замък в региона – Hohenzollern. Намира се на 70 км. от Щутгарт. А ако ви се откъсне още един ден, посветете го на Хайделберг – единственият град, който благодарение на любовта на американците към него, е пощаден по време на бомбардировките. Градът, който преди две години избраха за посещение и принц Уилям и съпругата му.

Историята на Лудвигсбург

XVII век – на това място се е намирало малко езеро-рибарник с ловно стопанство. Краят на века (1693 г.) френски войски опожаряват всички сгради, разграбвайки преди това всичко ценно.

В началото на XVIII век Philipp Joseph Jenisch планира да издигне ловен дворец. След това обаче е решено да се издигне нова резиденция за херцог Еберхард Лудвиг. Имало един основен проблем – парите не достигали, въпреки непрестанното увеличение на данъците.
Стигнало се даже дотам, че херцогът разрешил на строителите да се заселят около двореца – безплатно, без да им налага такси. Така възниква и самият град.

И така през годините се добавяли различни крила и днес Лудвигсбург наброява цели 19 сгради с общо 452 помещения.

В рамките на двореца-резиденция има две църкви, а в криптата на едната са погребани 10 владетели.

През 1954 г., когато се отбелязва 250 годишнината от създаването на двореца, са възстановени градините по оригиналните барокови планове.

50 години по-късно в двореца се откриват и четири музея – Бароква художествена галерия, Дворцов театър с интересна сценична техника, на която се представят представления на Щутгарт операта. Сред майсторите на четката са италиански и немски автори от XVII и XVIII век.

Днес Лудвигсбург е дом на четири университета. В зависимост от сезона, в който се посещава може да се направи и кратка консултация с официалната страница на града – летните месеци изобилстват от различни интересни събития.

https://www.ludwigsburg.de/start.html

Входът за двореца-резиденция струва скромните 6 евро, като казвам това сравнявам с цените в Мюнхен – там замъкът Нимфенбург е с цена 11.50, а ако човек иска да види и резиденцията трябва да плати още 8-9 евро.

Типично по немски можете да свалите и специалното приложение, което със сигурност ще бъде полезно както като информация, така и ако случайно се „изгуби“ човек в някой от всичките зали.

https://www.schloss-ludwigsburg.de/besuchsinformation/schloss-app/

Още от задната част на двореца забелязах на съседния хълм нещо като крепостна стена.

паркът между замъка Лудвигсбург и Приказния парк

Дотогава нямах и представа, че ни очакваше още една интересна среща. След като се потопихме в атмосферата на градините и детските работилници, продължихме към парка. Така достигнахме до Märchengarten (Приказна градина). Изненадата ни бе голяма, когато се оказа, че за това така изпъстрено с всякакви интересни забавления за децата е безплатно.

Едно място, което наистина пренася в друг свят. Ще си припомните героите Макс и Мориц, които тук имат своя дом… ще си припомните за Баба Яга или пък ще видите къде живее Жабокът-принц… това е един свят на очарователни принцеси, но и на красиви принцове, на митични създания и на вълнуващи приключения с героите от 1001 нощ – Синдбад, Аладин и Али Баба. Ако сте търпеливи ще откриете и Кулата на Рапунцел, която спуска своята дългааа плитка. Един наистина фанастично-магичен свят. Отделни къщички разказват различни приказки.

Приказната градина е създадена през далечната 1959 г. с девет приказни сцени, а днес те са вече 40. Нейният баща е Алберт Шьохле.

На входа на приказната градина ни посреща мъдрият разказвач, който ви кани в вълшебния свят на приказките с отворена книга с приказки в ръката си. В двора живее още Гигантът на Лудвигсбург, който пази освен децата и всички благородници в парка.

Успях да си представя какво е да управлявам кралство, възкачвайки се на престола. Е, до него не стигнах съвсем лесно, но няма да разкривам изненадата, която очаква всички на това място.

След това нашата приказка продължи по пътя на Бах – с лодки, разгледахме водни мелници и се прехвърлихме в света на „Малкият шивач“ и „Пинокио“.

Кулата на Рапнуцел

Огледахме се и в огледалото на Снежанка… и още много вълшебни часове в приказната градина. Няма да разкривам всичко, само ще кажа, че на финала има и малък Wasserspiel.

А когато решихме, че всичко свърши се оказахме в ботаническата градина.

по стъпките към трона

Лудвигсбург определено заслужава вниманието на всеки!

авторска рубрика и снимки: Димитрина Пандурова

Ако обичате да пътувате, можете да виртуално да посетите още много места:

Бавария

Веселите къщи на Хундертвасер или кой е австрийският Гауди?

Кралското езеро и неговите 100 годишни лодки

С деца в Бавария – поредица – I част

С деца в Бавария – поредица, II част

Баварски пътешественик – поредица, I част

Баварски пътешественик – поредица, II част

Баварски пътешественик – поредица, III част

Баварски пътешественик – поредица, IV част

Баварски пътешественик – поредица, V част

Баварски пътешественик – поредица – VI част

По следите на романтичния път – поредица, I част

По следите на романтичния път – поредица, II част

Очарованието на един средновековен коледен базар

Една коледна приказка

Вековна история – най-значимият коледен базар в Германия

Октоберфест – нещо повече от празник на бирата

Най-дългият замък в света – запознайте се!

Roseninsel – едно малко популярно местенце до Мюнхен

Неустоим италианско-провански чар по бреговете на Германия

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

Ски в Германия – кое е най-доброто място?

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

Кой е „Принцът от приказките“ и какво му дължи Бавария?

Германия

С деца в Германия – Лудвигсбург

Да преоткриеш Улм

Пет места за Великденските празници

Най-дългият пешеходен мост в света e в Европа

Швейцария

Зимен уикенд в Шафхаузен и Люцерн

Франция

Колмар – една разходка в средновековието и не само

Италия

Доломитите – италианското очарование на севера

Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръстител

Дестинация „Милано“

Градът на Галилео Галилей и Свети Антонио – Падуа

Триест – извън блясъка на прожекторите

Венецианската лагуна и нейните тайни места

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

Просто Венеция – накратко

Австрия

Халщат – древната магия на Австрия

Златният покрив на Австрия – Инсбрук

ПЕЩЕРАТА НА СВАРОВСКИ

Испания

Приказка за европейската Шехерезада или къде е душата на Испания I

Малта

Магията Малта

Магията Малта – Кръстоносният поход

Магията Малта – трета част

Магията Малта – Синята пещера и една среща с акула

Гибралтар

Страната на „крадците“, които са под защита на закона

Португалия

Скрити португалски перли

Шотландия

Пролетна островна приказка – Шотландия

Пролетна островна приказка – продължението

Гърция

Родос – едно от чудесата на света

Словения

„Лю“ като любов…, не… като Любляна

24 часа в… Копер, Словения

Чехия

Прага – една разочароваща мечта

За Прага… или хубаво… или нищо

Хърватска

Загреб – „Градът на Милионите Сърца“

Словакия

Замъкът Девин – символът на славянството

Братислава – една приятна изненада

Братислава – един неделен ден

Румъния

До Тимишоара и напред

Малката Виена или кой е градът на банатските българи и на Тарзан

Северна Африка

Тунис – извън зоната на туристическия комфорт

Градът на влюбените, на художниците, на поетите – синьо-белият град

Тунис – ден последен

Европа

Гозбите на стария континент – къде, какво да похапнем

Европейска разходка с лодка по канали – последвайте ни

Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул – 120 години история

Първият музей на графитите

Новият център на Европа – Баварското село Гадхайм

Най-бързото влакче в Европа – FERRARI LAND

69°N северна ширина или защо се влюбих в Тромзьо?

Азия

Сонгкран – Нова Година в Тайланд

Америка

Орландо и „пенсионерският“ щат Флорида

България

Пловдив – европейска столица на културата 2019

Пловдив – европейска столица на културата

Рилският манастир – едно от най-добрите места на планетата

Панагюрското златно съкровище пак е в „дома си“

ЮНЕСКО обяви Габрово за град на занаятите

Черноморец – градът с непознатата хилядолетна история, дух и традиции

Първият по рода си културно-исторически парк в света ще бъде в България

Българският замък край Р

3 COMMENTS

  1. Четири дни в Австрия и Бавария 2 – поредица | Info-PortalBG

    […] С деца в Германия – Лудвигсбург […]

  2. […] С деца в Германия – Лудвигсбург […]

  3. Вълшебни места в Стара планина и Средна гора -

    […] С деца в Германия – Лудвигсбург […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here