Home Култура и Туризъм Черноморец – градът с непознатата хилядолетна история, дух и традиции

Черноморец – градът с непознатата хилядолетна история, дух и традиции

437
0
SHARE

Експонати от музея в града гостуваха в Лувъра преди 3 години

Макар че днес той е популярен морски курорт градът има своята непозната хилядолетна история.

Интересен факт е, че в района е съществувал един от най-ранните металургични центрове в Европа. Свидетелство за това са полиметалните руди и метални шила, открити в ритуалните ями. Точно по тази причина, както и заради своето благоприятно стратегическо географско разположение, районът привлича и древните гърци от Милет и Фокея, които през 611 г.-610 г. пр. Хр. се заселват на Созополския полуостров и основават полиса Аполония Понтика – вторият най-стар полис в Черно море. Величествено извисяващите се крепости на п-в „Атия“, по върховете на Медни рид при връх „Бакърлъка“, както и мегалитно светилище разкриват богатата материална и духовна култура и начина на живот на траките в тази част.

През втората половина на VI в. пр. Хр. и в началото на V в. пр. Хр. аполонийци основават и сателитни селища при п-в „ Хрисосотира“ , п-в „ Атия“, залято антично селище при залив „Вромос“ , разположено в югозападната част на полуостров „Свети Никола“ (при н. „ Акин“) . Сред интересните и ценни експонати от този период са мраморната  статуя на курос – млад мъж, датирана за V в. пр. Хр. , която участва в изложбата „Епопея на тракийските царе“, организирана в Лувъра през 2015 г. и глинено гърне с 2000 бронзови стрели монети.

През ранножелязната епоха (края на II хил.пр. Хр. нач. на I хил.пр.Хр.) районът е населяван от тракийското племе „скирмиани“, „скирмиади“, споменати от Херодот като обитатели на Странджанското крайбрежие над Аполония  (днес гр.Созопол ) и на юг до Маслен нос.

Първите археологически проучвания в района са проведени през 2008-2009 г. при праисторически селищни могили в местностите „Аклади“ и „Гармица“, които доказват , че районът е населяван в епохата на късния неолит (5400 – 5200 г.пр.Хр.), ранен и късен халколит (V хил.пр.Хр. ) и некропол от раннобронзовата епоха (III хил.пр.Хр.).

През I в. пр. Хр. районът е завладян от римляните. Свидетелство за живота през римския период е откритият бронзов ас с изображение на лицевата страна бюст на императрица и монета на императрица Фаустина Млада (146 – 157 г.). Поради зачестилите варварски нашествия в края на V в. сл. Хр. в северозападната и югоизточната част на полуостров „Свети Никола“ при нос „Акин“, е разкрита югоизточната крепостна стена с h 4 м., от която са съхранени вътрешен правоъгълен бастион и пиластър. През 2014 г. при теренни археологически проучвания в източната част на гр. Черноморец е разкрита втората ранновизантийска и средновековна крепост – при полуостров „Хрисосотира“, разположена на 65 дка площ.

През VI в.сл. Хр . районът е нападнат от авари и славяни. Сред ценните експонати от този период е откритата монета на император Ираклий, датирана за 614 г. сл.Хр. и бронзовата палчеста фибула – украшение към облеклото на славяните характерна за Северното Причерноморие и Средния Дунав.

 фото: БНР, лятото на 2016 г. археолози от Националния исторически музей откриха голяма древногръцка сграда и жилища на древногръцко население на полуостров Червенка край Черноморец. 

За жалост подробни данни за Ранносредновековната история на града липсват. Сведения за Късносредновековната история на града получаваме от различни документи от XV в. сл. Хр., XVI в. сл. Хр. , XVII в. сл. Хр. и XVIII в. сл. Хр.

 фото: GlobusNews.net – Новини от Бургас

Според мнението на някои учени първото споменаване на манастира и селото е от 1363 г. сл.Хр. в една грамота на византийският император – Йоан V Палеолог, който присъжда този манастир, селото и селяните да бъдат подвластни на манастира  „Св. Иван Предтеча“ (Св. Йоан Продром), намиращ се на острова срещу Созопол. Името си Свети Никола Черноморец носи до 1951 г., след което селището е преименувано на гр. Черноморец.

Свети Никола и до днес е местен покровител на града и неговите жители като неговият свят образ присъства разкази, обогатяващи историята и културата на града. Според изследванията на местния учител Георги Чернев на съвременната си територия с. Свети Никола е сформирано през 80-те г. на XVII в. сл.Хр. от 20 семейства, натоварени на 10 волски коли от съседните селища – Отманлий, Ченгене скеля, Атия, Росен. Всичко за богатата хилядолетна история, дух и традиции гостите на града могат да научат в новооткритата музейна експозиция „Свети Никола“, учредена през 2014 г. по Европейска програма.

В музея може да се види и етнографската изложба „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“, която разкрива традиционното облекло, металните накити и красота на българката, занаятчийски и земеделски инструментариум, свидетелстващи за поминъка на населението от трите етнографски групи – „рупци“, „тронки“ и „загорци“. Сред интересните експонати са диканята – дървен уред за вършеене на зърно. Любителите на морската история и култура ще оценят богатата колекция от каменни котви, разкрити в акваторията на Созополския залив. Също така могат да се видят дървени макети – финикийски кораби, древногръцки боен кораб, викингски кораб, прабългарски и средновековен кораб.

В центъра на Черноморец е храмът „Свети Никола“, където е чудотворната светиня на Свети Николай Чудотворец. А в китната Райска градина в двора на черквата са  засети всички описани в Библията растения.

Само на 1.7 км. от града се намира и ранновизантийска и средновековна крепост „Акра“. До нея се стига както по екопътека, така и по вода с лодка за разходка „Пинта“ и „Есмералда“, акостирали на новото пристанище на Черноморец.

автор: Дарина Христова Чантова, екскурзовод в Музейна експозиция „Свети Никола“

снимките са предоставени от Дарина Чантова

заглавно фото: Черноморски фар

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here