Home Да пътешестваме Величествени европейски катедрали

Величествени европейски катедрали

2659
0
SHARE

Кьолн

„Свети Петър и Света Мария“ или още Kölner Dom

Накратко Kölner Dom, или „Свети Петър и Света Мария“ – името, с което почти не е позната, е една от най-известните готически катедрали не само в Германия, но и в света, която едва преди 23 години е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Изграждана е на два етапа. Първият продължава 211 г. като започва през 1248 г. През XIX век – 1880 г., катедралата е окончателно завършена, като тогава със своите 157 м. е най-високата сграда в света. Тя държи и още един рекорд – Kölner Dоm е един от най-дългите строежи в европейското строителство – цели 6 века.

През Средновековието Кьолн е един от най-богатите и могъщи градове, част от Свещената римска империя. За жалот обаче през Втората световна война катедралата неколкократно попада под бомбени обстрели. Макар че е била целенасочено поразявана, не е била никога напълно разрушена.

страничната фасада на катедралата в Кьолн

До върха й – двете кули, водят 509 каменни стъпала, а там пък са разположени 11 камбани. Най-голяма е „Камбаната на Св.Петър”, която бие само на големи религиозни празници като Коледа или Великден. Местните жители я наричат „дебелият Петър”, тъй като тежи 24 тона.

Освен това в саркофаг в храма са положени мощите на Трите влъхви, които са пренесени от Рим преди векове.

Сред останалите богатства е Кръстът Геро. Това е най-старият монументален кръст на север от Алпите, който е на повече от 1000 години.

20 000 души посещават средно на ден забележителност номер 1 в Кьолн.

Милано

Duomo Di Milano – Миланската катедрала, далеч надхвърля своята местна известност, привличайки милиони богомолци, а и не само, годишно.

Миланската катедрала е изградена от бял мрамор

3400 статуи красят катедралата, която е вторият по големина католически (и най-големият готически) храм в света. Простира се върху 11.700 кв.м. и е четвъртата по големина в световен мащаб. Изчислено е, че дворът и може да побере 40 хиляди души.

По височина обаче не може да се конкурира с катедралата в Кьолн – тя е „само“ 109 метра, но по отношение на продължителност на изграждането има също вековна история. Строежът и започва 138 години след Кьолнската катедрала – през 14 век, и е завършена едва в началото на 19 век. За това има елементи от барока, нео-класицизма и нео-готика, а материалът, който е използван е мрамор.

По фасадата се издигат 135 заострени кули, всяка от които е украсена с различни скулптури, като най-внушаваща е централната. Тя е и най-високата точка на храма, върху която в края на XVIII век е поставена позлатена статуя на Мадоната. По време на Втората световна война статуята е покрита с плат за 5 години, за да се избегне осигуряването на лесна мишена за бомбардировачите.

Любопитно е, че повечето главни улици в града водят до катедралата.

Както Кьолнската, така и Миланската катедрали са изградени на мястото на древни храмове.

Над олтара в Милано се съхранява един от трите гвоздея, с които са прободени ръцете на Исус Христос при разпъването му на кръста. Той може да бъде публично видян само веднъж в годината – на 14 септември.

Камбаните на катедралата не се виждат, те бият само няколко пъти в годината, а това е с цел да се избегнат вибрациите от техния звън, които биха оказали отражение върху архитектурата на сградата.

Катедралата в Милано е втората по-големина след „Свети Петър и Павел“ във Ватикана

До главния вход има и слънчев часовник, който е на повече от два века, но е изключително точен.


Севиля

Катедралата „Санта Мария де ла Седе“, Севиля

Катедралата в сърцето на Андалусия носи името  „Санта Мария де ла Седе“. В сравнение с Миланската и Кьолнската катедрали строителството й започва доста късно – едва през XV в. (1402 г.) и продължава малко повече от едно столетие – до 1506 г.

„Санта Мария“ е римокатолическа катедрала и е построена с цел да се демонстрира богатството на града. Интериорът на църквата е позлатен. Камбанарията и е с височина 105 метра и носи името Хиралда. В нея са разположени 22 камбани.

Интересен факт е, че през 12 век на това място се е издигала главната мавританска джамия, останала от времето на 12-вековната арабско господство на Иберийския полуостров, която е имала и високо минаре. 1248 г. когато испанците си възвръщат владението над тези райони джамията е преустроена в катедрала, а минарето е променено в камбанария. Така е използвана 150 години, но след като земетресение почти разрушава сградата местните първенци заявили, че искат „да се построи толкова хубава църква, че да остане ненадмината завинаги“.  Основният материал е камък, като за нуждите на строителството се докарва материал от 20 каменоломни едновременно.

Когато е завършена „Санта Мария“ измества Света София в Истанбул, която по онова време е приемана за най-големия религиозен храм.

В комплекса на катедралата е гроба на Христофор Колумб. В криптата на катедралата са положени и тленните останки на повечето от кралете и кралиците, управлявали през 13 в. и 14 в.

Името на мореплавателя е на висока почит, тъй като неговите кораби са тръгвали към Новия свят именно от Севиля (важно уточнение – градът се намира на 87 км. от устието на Гуадалкивир, но тъй като той е само на 7 метра надморска височина в миналото е бил достъпен и за морски кораби.

Преди векове градът е бил важна морска връзка между Испания и нейната отвъдморска колониална империя). Знае се, че корабите са се връщали натоварени със скъпоценности.  Твърди се, че именно с тази плячка е изработен и кръстът на катедралата – от първото злато, докарано от откривателя на Америка.

Вътрешното пространство е разделено в множество параклиси, сред които Царският и параклисите на Св.Павел и Св.Антоний. Главният олтар е най-впечатляващото произведение на фламандското изкуство, включващо 2.4 тона злато, донесено от Мексико и Перу. Върху него е работено в продължение на 44 г.

Освен това в храма се пазят редица ценни реликви и съкровища, картини на велики майстори като Мурильо, Диего Веласкес, Гоя.

В сегашния си вид катедралата е завършена през XVI век, а от 1987 г. е част от списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

В катедралата се намира и прочутата Колумбова библиотека, основана от сина на Христофор Колумб – Диего. Тук се пазят над три милиона ценни ръкописи, между които и писмата на самия мореплавател.

Севилската катедрала е най-голямата в Испания и трета по големина в света – след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон.

Тя е висока 116 м и дълга 76 м. Площта й е 15 000 кв. м.

Света София, Истанбул

В продължение на почти 100 години това е най-големият християнски храм в света, носил името „Църква на светата Премъдрост Божия“ на латински Sancta Sophia, а на турски Aya Sofya. Погрешно е схващането, че името е на римската мъченциа София. По тази причина храмовият празник е на 25 декември – годишнината от въплъщението на Премъдростта божия в тялото на Христос.

Построена е през 360 г., тогава е осветена за първи път като катедрален храм на Константинополската Патриаршия. Църквата е разрушавана над два пъти при обществени безредици. Построена е през 532 – 537 г. при император Юистиниан I. За времето си е била изключително  инженерно постижение смятано за най-яркия образец на византийската архитектура. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия.

След като обаче се разпада Османската империя правителството на Турция я превръща в музей.

Преди няколко години турският президент заяви, че  статутът на прочутата бивша християнска базилика „Света София“ – една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде променен от „музей“ на „джамия“ с мотив храмът да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. По-късно се отказа от идеята заради това, че можеше да доведе до напрежение и конфликти.

Александър Невски

Александър Невски, София

Макар да не се слави с многовековна история това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров.

Основният камък на Патриаршеската катедрала е положен на 19 февруари 1882 г. Идеята е на Петко Каравелов, а по всички църковни общини се набират и средства за изграждането й. В храмовите основи е написан текст на пергамент, в който се увековечават събитията от 1877-1878 г.

Първоначалният план е на българския архитект акад. Иван Богомилов. След неговата смърт са повикани екип от руски архитекти, които изцяло променят първия проект.

И така окончателният архитектурен план е готов през чак през 1898 г., а през 1904 г. започват същинските строителни работи. Катедралата е завършена през 1912 г., точно в навечерието на Балканската война.

За строежа на храма са похарчени повече от пет милиона и половина тогавашни лева. Храмът е кръстен на известния светец, покровител на Русия – Св. Александър Невски. През 1916 г., по време на Първата световна война Руската империя е враг на България, катедралата е прекръстена на „Св. Св. Кирил и Методий“, но 4 години по-късно е върнато старото й име.

Официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г. Освещаването продължава три дни 12, 13 и 14 септември, тъй като храмът има три престола. За вътрешната и външна декорация са използвани скъпи материали като италиански мрамор, оникс от Бразилия. В иконописите, зографисването, скулптурите и декорирането да участвали както български, така и италиански и руски майстори. Централният купол е висок 45 м и е с надпис от тънки златни букви на молитвата “Отче наш”. Полилеите за църквата са специално произведени в Мюнхен. Св. Александър Невски е висока 53 м. Има 12 камбани, закупени от Москва. Най-малката е едва 10 кг, а най-голямата 12 тона.

През 90-те години на миналия век частица от чудотворните мощи на Св. Александър Невски е дарена на България от руския патриарх и сега тя се съхранява до олтара на катедралата.

златните кубета на Невски, които се виждат отдалеч

Вътрешна част е с площ 3000 кв.м., което позволява повече от 5000 човека да се съберат в нея.

Св. Александър Невски се смята за най-голямата православна църква на Балканите в период от 72 години – до 1984, когато в Белград е завършена катедралата „Свети Сава“ .

Страсбург

катедралата „Света Богородица“ в Страсбург

Френската катедрала Нотр Дам, Страсбург също е била една от най-високите сгради в света и то в продължение на повече от 200 години. Съчетава готическа култура и късни наченки на романската архитектура. Построена е от червено-кафяв пясъчник. Градежът започва през 1015 г.  и продължава 263 години.

Вследствие на пожар през 12-ти век е унищожена голяма част от оригиналната постройка, изградена в характерен романски стил.

Така както и самият град тя има както германско, така и френско влияние. Завършена е през 1439 г., а тогава нейните 142 метра я правят най-високата сграда в християнския свят, датираща от Средновековието. Някои от витражите са от ХІІ в., а екстериорът и е впечатляващ и се откроява с богата орнаметика.

Астрономическият часовник е от ХVІ в. и всеки ден точно в 12,30 ч. той слага началото на парад от фигури, които възпроизвеждат Страстите Христови.

На върха на катедралната кула на Страсбургската катедрала се издига двоен кръст.

Нотр Дам дьо Страсбург е на 6-то място в света в класацията високи църкви.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

всички права запазени

Още в Култура и Туризъм:

Европа

Как да си организираме сами пътешествие

7 приказно автентични градчета в Европа

5 места, които да посетите тази есен – I част

5 места, които да посетите тази есен – II част

Гозбите на стария континент – къде, какво да похапнем

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here