Home Хоби Обикновено пандишпаново руло

Обикновено пандишпаново руло

2000
0
SHARE

Един наистина лесен, бърз и вкусен десерт! Може да се направи с всякаква плънка – сметана, маслен крем, мармалад, шоколад, масло и мармалад, с добавени ядки, кокосови стърготини и т.н. Част от тестото може да се „оцвети“ с какао или сладкарска боя. Също така може да се залее с  глазура, но  и само с пудра захар или с какао е достатъчно апетитно!

За тава с размер 35/30 ще са ни нужни:

6 яйца
6 с. л брашно
6 с. л захар
10 гр. бакпулвер
1 ванилия
мармалад
счукани орехи – по желание

Как го приготвям:

1. Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам жълтъците с три от лъжиците захар, с помощта на миксер, докато кристалчетата се разтопят.
2. Разбивам белтъците, докато станат на сняг, а след това постепенно  добавям останалите три лъжици захар, като продължавам да бъркам с миксера.
3. Към белтъчната смес добавям жълтъчната – постепенно и внимателно, като бъркам леко, вече не с миксер, а с шпатула и само в една посока.
4. Смесвам пресятото брашно с бакпулвера. Добавям ги /отново постепенно и с бъркане на ръка, в една посока/ към яйчната смес. Целта е сместа да не изгуби своята въздушност.
5. Последно добавям ванилията.
6. В тава, на чието дъно съм сложила хартия за печене, изсипвам сместа и я заглаждам с лъжица, за да е равномерно навсякъде.
7. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до позлатяване.
8. Вадя получения блат и го обръщам върху кърпа или тензух, предварително поръсен/а с пудра захар така, че нагоре да остане хартията.
9. Отлепям внимателно хартията от блата и го навивам на руло, за да „хване форма“. Изчаквам да изстине.
10. Развивам рулото, мажа с мармалад – за предпочитане шипков или сини сливи и по желание може да се добавят и счукани орехи. Навивам отново рулото.
11. Оставям в хладилника за около 1-2 часа
Забележка: Не сиропирам блата, защото у нас така се предпочита, но ако ви се стори сух може да го напоите с няколко лъжици компот или прясно мляко.
Рецепта и снимки: Елена Андреева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here