Home Да пътешестваме Гозбите на стария континент

Гозбите на стария континент

723
0
SHARE

Балканите и тяхната кухня

Не си бил ако не си опитал!

Наред с природните дадености и архитектурните забележителности националната кухня е вероятно третият еквивалент, който е притегателната сила за пътешественика. Подправки, аромати, вкусове – такива, за които си спомняш с удоволствие и мисълта за тях те кара да преглъщаш…

С уговорката, че е трудно да се уточни коя е родината на различните ястия като мусака, мекици, кюфтета и кебачета, имамбаялдъ…,  сиропирани десерти, крем-карамел… Балканите си съперничат също в това отношение. Например – баницата и нейните разновидности в бюрек, тутманик и какви ли не още тестени вкусотии, е трудно да се каже чия е истинската им родина. Или пък айрянт и халвата…, примери наистина много.

Гърция

Мусака, гирос, лозови сарми, дзадзики, гръцка салата, пълнени заленчуци, морски деликатеси каквито душата ви пожелае – от октопод и калмари, през миди и множество видове риба, разбира се маслини – отново във всичките им разновидности – от зелени до черни, от ситни до едри, колкото бадем. И всичко е гарнирано с първокачествен зехтин. Синият домат или патлажданът, също е силно застъпен в гръцката кухня в какви ли не вариации – от пълнен с кайма и домати, до предложението му като чипс, под формата на пръчици. Впрочем в този вид се среща и в южна Испания.

А за десерт – разбира се кадаиф, макар че и баклавата е позната също много добре по тези ширини. Сервира се също и паноката – крем, за който знаем, че е типично италиански десерт, но ако питате гърците вероятно ще ви кажат, че той е техен.

фото: личен архив

Турция

Казват, че турската кухня е една от най-богатите в света, защото взаимства както от Изтока, така и от Запада, и е една смесица от арабски, средиземноморски и не на последно място балкански мотиви.

фото: личен архив

Имамбаялдъ, пресен balik (риба), която се продава на някои от множеството рибни пазари, искендер кебап, пилаф (ориз с нахут, овкусен с масло), картофено руло… Витрините по малките ресторантчета в Истанбул изглеждат толкова апетитно, че биха провокирали дори и най-злоядите хора. Авджар пък е еквивалентът на българската лютеница, само че основната разлика е, че зеленчуците са с люспи. Месото е телешко, агнешко, овнешко, ярешко. Освен дюнерите, които са категорично от изтока, то друго популярно подобно ястие е „Турската пица“ или както се нарича лахмаджун – хляб, изпечен в пещ, покрит с тънка плънка от кайма, зеленчуци и подправки.  А десертите са толкова сладки, че ще дойдат в повече дори и на най-големите любители на сладостта – баклава, кюнефе (кадаиф с моцарела), реване, десетки видове локум, а какво ще кажете за сутляшът?

в царството на локумите
крем-карамел – един десерт, типичен не само за Балканите

Сърбия

Плескавица, която в традиционния вариант е пълнена с кашкавал, вешалица, кебапчета Ћевапчићи или както е познато у нас – сръбска скара. Характерен елемент на сръбската скара е леко лютивият вкус.  Типична за страната е и разядката от чушки и масло – айвар. Така характерният за Родопите качамак се среща и в западната ни съседка, а сърбите обичат да подправят ястията си с „kajmak“ (сметана). Особено популярни са чорбите – бобена и рибна. Любимата им напитка пък е медовината – медено вино. Често срещана закуска в Сърбия е кафето да е гарнирано с ракия. Šljivko пък е традиционният десерт – нещо като сливова бисквитка, но много широко разпространени в сладкишите са бишкотите.

Румъния

Денят на много румънци започва с традиционната закуска – булз – запечени топки от сварено царевично брашно с пълнеж от сирене и кашкавал. „Мичи“ са така да се каже братът на българските кебапчета. Това, което ги отличава е, че се правят от 2-3 вида месо (телешко, агнешко и свинско). Съдържат лук и кимион, но при оформянето се стискат в юмрук.

Така известната у нас като „руска салата“ се сервира и в Румъния с леки видоизменения като например месото – то е говеждо или пилешко.

Папанаши е името на един от известните румънски десерти, който се приготвяи от прясно меко бяло сирене (подобно на рикота), брашно, грис, захар и яйца. Оформят се гевречета, които се пържат, а при сервиране в дупката им се сипват сладко от кисели плодове (примерно от вишни) и квасена сметана. Още един познат и у нас десерт е саварина, който е много типичен за северната ни съседка.

Какво похапват в Словения, Словакия, Чехия, Германия и Франция?

Следва продължение!

заглавно фото: личен архив

Още в рубриката:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here