Home Да пътешестваме Европейска разходка с лодка по канали – последвайте ни

Европейска разходка с лодка по канали – последвайте ни

769
0
SHARE

Елате с нас за да се разходим заедно из най-вълнуващите градчета с водни канали

Вероятно първото място, което би назовал всеки заклет пътешественик, не само в Европа, а и по света е Венеция. Венецианската лагуна привлича милиони туристи годишно, което пък става причина за напускането на местното население. Наред с това градът осезаемо потъва. Затова ако все още не сте посетили бившата република побързайте, защото само тази година достъпът ще бъде свободен, от следващата вече желаещите да го посетят ще трябва да заплащат такса.

каналите понякога са толкова тесни, че трудно се разминават две гондоли

Построен направо върху водата, Венеция разполага с канали вместо с улици. По тях освен тълпите от туристи се движат и пожарните, линейките, полицията. 150 канала насичат града, а наемането на гондола се смята за едно от задължителните и най-романтични преживявания.

Ако вече сте били там или пък предпочитате по-слабо популярните туристически дестинации, Киоджа е вашето място. То се намира на около 50 минути (воден и наземен транспорт) от Венеция и живее в неговата сянка напълно незаслужено, макар да е съхранило също многовековна култура и история.

притихнали лодки в зимните месеци
Киоджа е малко рибарско градче разположено също на Венецианската лагуна

Като стана дума за Италия Триест  също има един малък канал, който напомня на венецианския. Той е изграден между 1754 и 1766 г. от Матео Пирона с цел получаване на стоки директно в града. Първоначално тук е имало три подвижни моста – бял, червен и зелен. Те са позволявали товарните кораби да влизат навътре. От тях днес е запазен само червеният, а под него има специален уред от онова време, който измервал нивото на водата.

Триест и неговият канал, напомнящ на Венеция

В Европа обаче има и още места, изградени покрай канали. Справедливо или не, но на част от тях са дадени имената – „Южната Венеция“, „Северната Венеция“, „Холандската Венеция“…

Навярно Холандия се явява истинският конкурент на Венеция. Макар че „титлата“ е оспорвана и от Франция.

Освен Амстердам, Гийтхорн е друго местенце, което отдавна се е превърнало в мечтана точка за мнозина любители на пътешествията. Макар да е толкова малко, то е събрало толкова много красота, че годишно се посещава от стотици-хиляди туристи.

Гийтхорн


Става популярно в края на 50-те години, когато един холандски режисьор снимка комедия, използвайки пищните селски пейзажи за оригинални декори.
Днес домове тук имат малко над 2600 холандци. Приказни къщи със сламени покриви, над 100 мостчета, свързват надлъж и нашир селцето, в което всичко се движи по вода, както и във Венеция. И ако наемете лодка – внимавайте! Тук също има правила за еднопосочно движение!

В Гийтхорн почти пред всяка къща има лодка

Съседката на Холандия – Белгия, също има градчета, изградени покрай канали. Безспорно най-известното от тях е Брюж, който отдавна е спечелил сърцата на милиони като едно от най-романтичните места не само в Европа. Наричат го „Северната Венеция“. Всъщност „Северната Венеция“ са наричани още и Стокхолм и Санкт Петербург. И напълно основателно.

Разходката по каналите в Брюж позволява да се разгледа града от различна перспектива, която няма как да се усети ако човек се разходжа пеша из уличките. Лодките се движат почти целогодишно. Ако попаднете в Брюж в късна есен, то  рискът да вали дъжд е почти гарантиран. Това обаче няма да помрачи разходката ви с лодка, за която добрите водачи просто са подготвени и автоматично ще ви раздадат по един чадър. Но понеже това е Белгия дъждът бързо преминава в усмихнато слънце. А ако случайно пак завали докато сте на лодката ще чуете предупреждение кога точно да затворите чадъра, защото сте доближили от онези ниски мостове, през които трябва да се свиете на две за да ги преминете безпрепятствено. Впрочем същото важи и за Гийтхорн.

Франция също отдавна се е превърнала в притегателен център наред със своята столица Париж и с редица по-малки, но фантастични градчета. Две от тях също фигурират в списъка „любими места“. Те се намират в областта Елзас (до границата с Германия) – Страсбург. Освен, че градът е „дом“ на Европейския парламент, тук се намира и най-живописният квартал – „малката Франция“, разположен между реките Рейн и Ил. Страсбург може да бъде разгледан по вода, като една от спирките на водния транспорт е недалеч от централната катедрала „Света Богородица“. При лошо време обаче или при по-високо ниво на водата, движението се преустановява. Иначе разходката с катер продължава около час, а благодарение на изградените канали по река Ил човек може да се наслади на буквално нанизаните като в гердан полу-дървени къщички, които са една от запазените архитектурни емблеми на този район.

На по-малко от час път (около 70-ина км.) южно от Страсбург се намира Колмар. Каквото и да кажем за това градче все няма да е достатъчно за да се опише неговият невероятен чар. Може да го срещнете и като „Френската Венеция“, макар единствената допирна точка между двете места да са каналите. Неговите улички ще ви въвлекат в една истинска средновековна приказка.

приказният Колмар

Макар по население и територия той трудно да съперничи на Страсбург, със сигурност го превъзхожда със своите колоритни къщи, павирани улици и канали, които напомнят по дух на Венеция и Брюж.

желаещите да си направят водна разходка в Колмар са винаги много

На няколко места в градчето има водни спирки, откъдето може да се качите на лодка. Разходката с нея ще ви потопи в един пъстър свят наистина неповторим и труден за сравнение. Ако сте любители на музиката между май и септември градът е домакин на фестивал на традиционните елзаски танци. През юли пък се провежда двуседмичен международен музикален фестивал на класическата музика.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още в рубриката:

Тунис – извън зоната на туристическия комфорт

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here