Home Българските места Български кукери в Германия

Български кукери в Германия

3367
0
SHARE

Българското дружество за стимулиране на образованието и културата съвместно с Kunsthalle Mannheim и VolumeV ви канят да се присъедините към една древна българска традиция – кукерски празник. Целта на проявата е да провокира и събуди интерес към нашите обичаи.

До ритъма и танците на българските кукери ще можете да се докоснете и през двата почивни дни – 23 и 24 февруари, мястото е гр. Манхайм.

Шествието, което е под ръководството на професионалния хореограф Мирослав Станев, ще протече от Paradeplatz през Wasserturm.

През съботния ден в Етноартклуб (между 11 и 13 ч.) ще се проведе и тематичен уоркшоп с Франциска Лудвиг Селимска, която е ръководител на българското училище в Манхайм. В неделя ще се състои и дефиле на кукерски маски в Kunsthalle Mannheim.

По данни към 2017 г. българската общност в Манхайм наброява около 7000 души.

Струва си да отбележим, че в Австрия и Германия също са познати аналогични маскени костюми и танци, но те се наричат перхтени, на името на езическата богиня Перхта (в превод от гръцки – брилянтна, светла). Кукерите излизат между 21 декември и 6 януари, за да прославят името на богинята. Риталът се провежда от древността в определени райони на Алпите, съпровождан под ударите на барабани.

фото: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here