Home Моята история Лица от… Мюнхен – акушер Анита Ангелова

Лица от… Мюнхен – акушер Анита Ангелова

1899
1
SHARE

Днес ви срещаме с Анита Ангелова от Плевен, чиято помощ е изключително търсена от дамите в Мюнхен.

Има една от най-благородните професии.

Родом е от Плевен, където е завършила висшето си образование в Медицинския университет. След дипломирането работи в УМБАЛ-Плевен и в частна акушеро- гинекологична клиника ,, Света Марина’’.

За себе си споделя: „Имах шанса и честа да работя и да се уча от едни изключителни професионалисти, като проф. Григор Горчев, проф. Славчо Томов, др. Людмил Еленчев и др. Покрай работата си с тях освен към акушерството се зароди и интереса ми към онкологичните заболявания при жените. Там положих и основите на работа в операционен блок и до днес основно работя в операционна.“

Вече 7 години Анита Ангелова е в Германия. Работи във Frauenklinik Dr. Geisenhofer, основно в операционен блок, където отново имаш късмета да бъде част от екип от изключителни професионалисти.
Освен работата в клиниката, упражнява и акушерската си професия, като частна практика и извършва посещения по домовете след раждането. По време на бременност прави консултации и предварителна подготовка за раждане.

  • Има ли разлики в начините, по които се проследява една бременност в България и тук в Германия?

Клинична разлика в проследяването на бременността няма. Всички изследвания и брой консултации са еднакви и съобразени с европейската здравна организация. 
Отношението обаче и продължителността на срещата с бременната жена, се различават коренно. Тук в Германия се отделя повече време за въпроси от страна на пациента, което ако не се спази лекарят може да получи глоба от здравната каса, за платена, но несвършена работа. Другата разлика е, че проследяването на бременността се извършва и от акушерка, която заедно с лекаря се редува при извършването на консултациите. По този начин пациентите могат да задават въпроси, които са свързани с подготовката на дома за бебето, кърмене и още много други важни за жената теми.

  • Какво е най-важното, което трябва да знае всяка бременна жена?

Най-важното е първо да изгради доверие към екипа, който е избрала да я придружава през този важен и напрегнат период. Ако имате и най-малко съмнение или нещо не ви допада в лекаря или акушерката, имате пълното право да ги смените без да имате угризения. За вас е най-важно да сте спокойни и сигурни по-време на бременност, а не да търсите още десет мнения от роднини, приятели и т.н.

  • В България например една дама може и в последния момент да избере къде да роди – напълно случайно или пък да си плати по тарифа на съответната болница за избор на екип. В Германия как стои този въпрос?

Всяка болница има дни, в които прави срещи с бъдещи родители и дава необходимата информация. След като сте посетили няколко клиники, трябва да изберете една и да се запишете. Болницата, която сте избрали се свързва с вас и ви определя срещи, в които се запознава с вашето състояние, също така се уточнява родоразрешението. В Германия болницата се избира около 20 гестационна седмица от бременността. Не може да избираш в последния момент.

  • Доколко е възможно в Германия една жена да пожелае да роди секцио, без да има медицинска причина за това, и да може да се случи реално?

По принцип и тук се срещат жени, които желаят оперативно родоразрешение и се намират лекари, които предоставят тази услуга. Този начин в България  и тук не е разрешен. Никъде по света няма диагноза ,,секцио по желание’’. Хубавото е, че не е масова практика, като в България. Основно се държи и насърчава естественото раждане. Най-важното, обаче е, че няма допълнително доплащане ,,под маса’’ или т. нар. ,,избор на екип’’.
Всяко раждане, независимо от начина и престой в болницата, се поема изцяло от здравната каса.

  • Какво най-често пропускат бременните дами когато настъпи моментът?

В днешно време жените са доста информирани и в повечето случаи дори напомнят на нас да не забравим нещо. 
Като оставим шегата, най-често забравят да си вземат документите за раждане. Затова мили дами, чаршафи и четка за зъби ще ви дадем, но моля ви първо слагайте документите в чантата за родилното.

  • Доколко важно е да се посещават курсове за бременни?

Курсовете за бременни са много популярни в западна Европа. Дали е важно? Да важно е! Те дават една малка илюзионна представа за това какво ни предстои. Подготвят жената за всички периоди на бременността и раждането, които предстоят. Разяснява се какво може да се случи и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация. Общо взето дават голяма сигурност и вдъхват кураж на жената, че ще се справи.

  • За мнозина жени обикновено бременността протича нормално и спокойно, обаче – след раждането настъпва първият най-труден момент – кърменето. Доколко преди това една жена, която й предстои да роди за първи път, би могла да бъде напълно подготвена?

За мен лично кърменето е един много труден и изискващ желание и воля процес, който започва веднага след раждането. В повечето случаи жената е уморена и хормоните бушуват. В този период доста се отказват. Затова е нужно подготовка още по време на бременността и постоянно придружаване и грижа след раждането. Тук идва и ролята на акушерката. Аз лично мога да се похваля, че нямам отказала се жена от кърмене по време на моята подготовка и повечето кърмят до 1 г.

Аз започвам подготовката от края на 6 месец на бременността.

  • Следродилната депресия е друг важен момент – може ли една жена да се справи сама или е нужно да потърси професионална помощ?

Лично аз не вярвах в следродилната депресия докато  не се сблъсках доста силно с нея. Не мога да споделя подробности от случая, защото не е позволено. Само ще кажа, че след този случай доброволно се записах на обучение, което ни учи как да постъпваме в подобни ситуации.
Много тежък момент е и за мен определяно близките на засегната родилка трябва да се обърнат към специалист.

  • Как могат да се свържат с вас бъдещите мами?

На Е-Mail:
anitka_ta@hotmail.com
Имаме и в листите „Hebammensuche für München“.

  • Два въпроса, които задавам на всички от рубриката ни. Какво е за вас носталгията?

Носталгията за мен е когато чуя България. Аз съм много горда българка и никога не съм го криела. Всеки, който ме познава може да го потвърди. Мъчно ми е за Плевен, за родителите, роднините, приятелите. 
Радвам се, че живея във време, в което прибирането в Българя вече е доста лесно и достъпно. Това донякъде успява да удържи донякъде болката по дома.

  • Бихте ли се върнали в България и при какви обстоятелства?

Честно и откровено ви казвам, сега да се промени системата и акушерките да имаме право да упражняваме частно професията си с всички права които имам тук. Още утре съм се прибрала в България.
Уви, обаче това ще е доста труден и спорен процес и вече почти съм загубила надежда.
Но един ден, ако е рекъл господ да доживея до пенсия, ще се прибера в моя Плевен.

интервю на Димитрина Пандурова

снимки – личен архив Анита Ангелова

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here