Home Култура и Туризъм ЮНЕСКО обяви Габрово за град на занаятите

ЮНЕСКО обяви Габрово за град на занаятите

193
0
SHARE

Под егидата на ЮНЕСКО българският град е вторият, високо оценен от световната организация

 фото: www.daskalo.com

Габрува – това е първото известно име на селището още от 1477 г. Под името Габрово съществува от ХVII век, като се смята, че името идва от дървото габър. Според най-известната легенда градът е основан от майстор Рачо Ковача преди около 250 години.

При различни археологически проучвания в областта на Габрово са открити златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики и Юстин II.

При разкопки в средата на 80-те в Габрово са открити останки от църквата Света Петка като се смята, че параклисът е построен след престоя на мощите на Св. Петка Българска в селището.

В годините на османското владичество Габрово вече е голям занаятчийски и търговски център като през ХIХ век се практикуват 26 занаята.

 фото: peika.bg

Именно в Габрово се открива и първото българско светско училище – 1835 г., което през 1889 г. се превръща в Априловска гимназия, кръстено в чест на основателя си Васил Априлов.

След Освобождението Габрово се превръща в крупен текстилен център на България и е наричан „българският Манчестър“.

Решението, че Габрово е творческият град на занаятите бе обявено на 39-та генерална конференция на ЮНЕСКО, която започна вчера в Париж.

загловно фото: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here