Home Германия отблизо Няма повишена смъртност от Ковид в Германия

Няма повишена смъртност от Ковид в Германия

169
0
SHARE

НЯМА ПОВИШЕНА СМЪРТНОСТ от COVID-19 показват данните от анализ на учените на Медицинския факултет на университета в Дуисбург-Есен.

Специалистите сравняват смъртността в Германия с още 3 държави и стигат до заключението, че в страната доори се наблюдава ниска смъртност от 2.4% за 2020 г.

Авторите на изследването съпоставят три страни – Германия, Испания и Швеция. Целта на анализа е било да установят дали повече хора са загинали през изминалата пандемична година, отколкото би се очаквало без избухването на коронакризата.

Изводът: през 2020 г. в Германия не може да се говори за „свръхсмъртност“

„Като се фокусираме върху прекомерната смъртност, ние избягваме проблеми, които иначе биха били резултат от значителните разлики, които се правят по света в дефиницията на смъртните случаи от COVID-19“, казва водещият автор д-р Бернд Ковал от Института за медицинска информатика, биометрия и епидемиология (IMIBE) към Университетската болница в Есен.

„Не е достатъчно обаче да се разчита само на нетните смъртни случаи. Трябва да се вземат предвид и промените, дължащи се на демографските промени, по-специално по-големият брой възрастни хора и увеличената продължителност на живота“, подчертава епидемиологът.

Ако се вземе предвид застаряването на обществото, авторите на изследването могат дори да докажат ниска смъртност за Германия за 2020 г. (2,4%).https://www.uni-due.de/2021-10-21-keine-uebersterblichkeit…Освен Германия, учените са анализирали още Швеция заради това, че тя предприе различен подход и не наложи драстични мерки и ограничения.

В проучването е включена и Испания, която се счита за една от страните с най-висока смъртност, свързана с COVID-19.

Вследствие на анализите учените са установили, че в Испания нивото на смъртност за 2020 е 14,8%, а в Швeция 3%.

Според Института Роберт Кох, в Германия през 2020 г е имало около 34 000 души, които са починали от или с COVID-19.

Фактът, че не се наблюдава прекомерна смъртност, може да има следните причини:

  • През 2019/2020 и 2020/2021 имаше две поредни зими, в които почти няма хора, починали от сезонен грип (грип).
  • Косвените ефекти от мерките за пандемия в цялата страна също играят роля: броят на жертвите на трафика намаля значително по време на първото блокиране.
  • Средната ** възраст на смъртта на починалите от или с COVID-19 е над 80 години и много от тях са били диагностицирани с множество предишни заболявания.
  • Статистически погледнато, хората със здравословни проблеми в напреднала възраст имат значително намалена продължителност на живота дори без инфекция със SARS-CoV
  • Починали с инфекция с COVID-19, които според медицинските прогнози не биха оцелели през 2020 г. дори без Корона, не са допринесли за прекомерната смъртност през тази година.

Анализът на учените е публикуван още на 21 октомври 2021 г., но досега остава извън фокусите на медиите.

официален източник:

https://www.uni-due.de/2021-10-21-keine-uebersterblichkeit-durch-corona?fbclid=IwAR2gzF-sZDYM8C_6T8AkvZcmwUUrhsR3uCrOMMMEu2CBNmdkppVEcFgMBPs

превод: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here