Home Новини Най-големият колективен иск срещу VW

Най-големият колективен иск срещу VW

108
0
SHARE

4 години след като се разрази скандала „Дизелгейт“ компанията се изправя пред съда

446 хиляди собственици на автомобили са се присъединили към иска до средата на този месец, сочат данните на Федералната служба на правосъдието. До началото на процеса броят може да се увеличи. Това е първото дело от този тип в Германия. То ще разглежда в регионалния съд (OLG) в Брауншвайг, Долна Саксония.

Въпреки че от 2015 г. съдилищата в цяла Германия се занимават с т.нар. „дизелови процеси“ за устройствата, които отчитат допустимите емисии от вредни газове, то това е най-големият колективен иск.

Да припомним, че потребителите се изправят срещу VW Group заради това, че компанията е давала неточни данни за изгорелите емисии. Производството засяга въпроси на отговорността на производителите и парични искове, които могат да имат отделни ищци.

Федералната асоциация на адвокатите на потребителите (ФААП) с автомобилния клуб ADAC сезира съда и представлява интересите на тези многобройни трети страни.

Досега скандалът струва на компанията над 30 млрд. долара. Адвокатите на автомобилния концерн смятат, че делото може да продължи в следващите 4 години и да завърши във Върховния съд. Другата им позиция е, че процесът може да бъде и прекратен.

До 2018 г. частни застрахователни дружества са изплатили 380 млн.евро на 144 частни лица, също завели дела срещу VW. Други 60 хиляди дела се водят висящи и все още няма решение по тях.

Двама от директорите на групата бяха обвинени и в пазарна манипулация. Предстои те също да бъдат изправени пред съда.

източник: https://www.dw.com/de/massenklage-gegen-vw-es-geht-los/a-50580795

фото: Manager Magazin

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here