Home Новини Иск срещу Порше за 110 млн. евро

Иск срещу Порше за 110 млн. евро

329
0
SHARE

Компанията Порше бе дадена на съд, съобщава Дойче веле. Тя може да бъде глобена с крупната сума от 110 млн. евро, ако се докаже твърдението на германски еколози, че поизводителят е провеждал незаконни манипулации с незаконно оборудване по отношение на показателите на вредни газове от дизелови автомобили.

Искът е подаден във Федералната служба за автомобилен транспорт от екоорганизацията Deutsche Umwelthilfe.

Целта на еколозите е да създадат прецедент и да обърнат внимание на скандала с дизеловите автомобили в Германия.

Успоредно с това в Дортмунд канцлерът Ангела Меркел се обяви против забраната на дизеловите двигатели – идея, която беше лансирана в публичното пространство по-рано.

„Искаме да имаме добра автомобилна промишленост, но искаме и да се спазват високите екологични стандарти. Освен това искаме да избегнем забраните за използването на автомобилите. Не бива този, който си е купил автомобил, изведнъж да получи забрана да го кара и да трябва да го препродава“, цитира агенция ТАСС германския канцлер.

Ангела Меркел отхвърли и предложението на опонента й Мартин Шулц за въвеждането на квоти за електромобилите в Европа.

Да припомним, че скандала за манипулираните данни за замърсяването от дизеловите автомобили започна още през 2015 г. от Фолксваген. Наскоро в Германия се състоя и т.нар. „Дизелова среща на върха“, която трябваше да даде редица отговори и решения на натрупаните проблеми.

automedia.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here