Home Интересно Къде се крие ключът към щастието?

Къде се крие ключът към щастието?

161
0
SHARE

80 години проучвания и учените от Харвард имат отговор на въпроса кога и при какви условия човек е щастлив.

Проучването започва още през 1938-ма година и времето на Голямата депресия – икономическата криза, която владее света по това време. Тогава учените започва да следят здравните показатели на 268 студенти. В това първо проучване са включени бъдещият американски президент Джон Кенеди и дългогодишният редактор на Вашингтон Поуст Бен Брадли. 11 от участниците все още са живи, като самото проучване е обхванало и потомците на тези студенти – общо около 1300 души. Идеята на екипа, започнал проучването била да се отразят всички положителни и отрицателни преживявания в живота на тези хора, и отражението им във времето – от детска до зряла възраст. Здравето бил основен показател на проучването, след него успехите и неуспехите в личен и професионален план.

Ето какво заключават учените. За да бъде щастлив човек трябва на първо място да е в хармонични взаимоотношения с околните. Когато това е налице, тогава човек е и здрав. Учените са установили, че парите, славата и властта биват измествани винаги от силната връзка между човека и околните – семейство, приятели, близки и колеги. Благодарение само на такава хармония дори нивата на холестерол мога да се нормализират.

Добрите взаимоотношения между хората могат да накарат човек да забрави за пари или слава и да се чувства щастлив без тях. С мило отношение един към друг хората забравят за неприятностите, забавят физическото си остаряване и често удължават живота си.

Екипът от Харвард е установил още, че такъв тип хармонични и мили хора на 50 годишна възраст имат прекрасно здраве 30 години по-късно!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here