Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Нюрнберг

Баварски пътешественик – Нюрнберг

157
0
SHARE

Нюрнберг

Това е град-съкровищница! Град с богата история и много традиции! Град, който трудно може да си намери съперник по отношение на архитектурните достижения, оставени от различните епохи.

Важен център още на С!вещената римска империя

Едно от средищата на Ренесанса, а този период се оказва златното време за града, когато занаятчиите просперират. Освен това се развива търговията и науката. В града идват известни художници и учени.

През 16 век тук се правят първите джобни часовници

Известен е още с джинджифиловите сладки, които се майсторят по тайна рецепта.

…с ръчно изработените играчки…

…с Лебкухен

Градът на пищните фонтани…

Град, сринат почти до основи и изникнал отново след пепелта!

Не знам вече колко пъти съм била тук, но всеки път откривам още и още от неговите недра.

Наричат Нюрнберг „тайната столица на Бавария“ и в търсене на тази тайна колко ли пъти сме се отправяли към града-планина (в името се съдържа частицата “berg” – в превод планина)

След Мюнхен, разбира се тук живея, Нюрнберг е градът, който най-често съм посещавала. И през пролетта, и през есента, и през зимата. Харесвам го! Даже много! В началото дори се шегувахме, че стягаме куфарите и се изнасяме там.

Харесвам безкрайно много този баварски град с неговото аристократично величие, с неговата история, която обаче за жалост в най-новата си част, е изпълнена с много жестокост.

Средновековни улички, застинали сякаш завинаги в някой отминал век.

Градът е заобиколен от 351-метрова крепост, която се смята за една от най-важните оцелели средновековни крепости в цяла Европа. Освен това тя е била резиденция на всички легитимни германски царе и императори от 1050 до 1571 година.

С почти век по-стара е иготическата църква Св. Лоренц – един от символите на Нюрнберг, издигнат в периода около 1270 – 1350г. През Втората световна война нейната мебелировка била скрита и запазена в бункер, но сградата пострадала значителноовековието.

С почти век по-стара е и готическата църква Св. Лоренц – един от символите на Нюрнберг, издигнат в периода около 1270 – 1350 г. През Втората световна война нейната мебелировка била скрита и запазена в бункер, но за съжаление сградата не е била пощадена и е пострадала значително.

От другата страна пък не намира единствената жилищна кула, която е запазена в Нюрнберг. Това днес е един от малкото образци за романска архитектура от 12 и 13 век. Горните етажи са от 15 в. и могат да се открият много елементи от готиката. Дом Нассау или Nuernberg Nassauer Haus, била построена от жители, които искали да впечатлят съседите си. В 800-годишната й изба се предлагат франконски специалитети и вина. Това е един от малкото имоти, които не били напълно унищожени от бомбардировките. Предполага се, че е построен от червен пясък като се смята, че тук е живяло заможно семейство. И макар в миналото кулите да са изграждани с цел отбрана, тази специално е имала по-скоро естетически функции.

Точно пред нея през 16-ти век бил издигнат и фонтан с женски фигури, символизиращи седемте основни добродетели на Средновековието: Вярата (кръст), Любовта (децата), Надеждата (котва), Великодушието (лъвът), Сдържаността (стомна и посуда), Търпението (агнето) и най-отгоре Правосъдието (с превързани очи, държаща везна и меч).

Водата се спуска от тромпетите и от гърдите на женските фигури.

Друг фонтан, който прави впечатление е Ehekarussell (Брачна въртележка). Намира се до Бялата крепостна кула (Weißer Turm), издигната през 13-ти век като част от градските укрепителни стени. Днес кулата е вход към метрото, но горната част е затворенаа.

Фонтанът е проектиран в средата на 80-те години от Юрген Вебер и днес се смята за един от най-големите европейски фонтани на 20-ти век. Фигурите показват наситения със събития живот на човека – в шест сцени се разкриват добрите и лошите страни на съпружеския живот – от първото влюбване, до смъртта. Брачната въртележка е композиция от рисувани и частично позлатени фигури, същото така и мраморни скулптури.

Очаквано фонтанът е предизвикал сериозни дискусии при монтирането му.

На въртележката може да бъде прочетено и стихотворението „Горчив сладък-брачен живот“, написано от майстора-обущар Ханс Сакс (роден през 1494 г. в Нюрнберг и автор на над 6000 стихове), посветено на съпугата му.

Друг старинен фонтан е този на централния площад пред кметството – датира от 14 век и се издига почти на 20 метра височина. Носи името – „красивият фонтан“ Schöner Brunnen. Цялата пирамида е с множество фигури, които всъщност изобразяват Свещената Римска Империя. На първия „ред“ са седемте изкуства, включително са изобразени и философите. Над тях е мястото за религията, включително и с герои от античността като Хектор, Александър и Цезар. Фонтанът е заобиколен от решетка с кръгъл златен пръстен, наричан Пръстена на желанията. Изобразен е и Моисей със седемте пророка.

На този централен площад, където се провежда и най-известният коледен базар в цяла Германия, е и Фраункирхе – една от най-изящните църкви в цялата страна. 130 стъпала отвеждат до кулата Сивелтурм, за да се наслади човек на града в целия му блясък.

Нюрнберг процъфтява до началото на 17 век и започването на Тридесетгодишна война. Тогава запазвайки неутралитет градът забавя икономическия си растеж.

18-19 век колелото отново се завърта и бележи индустриален бум – започва изграждане на фабрики освен това и първата немска железница, която свързва града с Фюрт (последното място, за което ви разказах).

В края на 19-ти век населението на града над 100 хиляди души.

Нюрнберг си струва да се посети по Коледа заради невероятния базар. Пак през това време на годината кривнете и през малкия етнографски комплекс, разположен до една от крепостните кули. Там има няколко магазинчета с ръчно направени сувенири и стоки. Макар архитектурно да няма нищо общо, но все пак някак напомня на Етъра.

Нюрнберг е известен и със своя подземен лабиринт от тунели, в които местните са се криели по време на бомбените нападения над града. Подземията са огромни по размер – равняват се 4 футболни игрища и са побирали 50 хиляди души. Сега част от тях те са превърнати във винарни и може да се дегустира от напитката на боговете. За тях всеки път не ни остава време, така че пак ще ходим в тази посока.

Ако Мюнхен има своята световно популярна кръчма Хофбройхаус, то Нюрнберг го „бие“ с най-стария ресторант за наденици в света, чийто врати отварят още през 1419 г. – Historiche Bratwurskuche zum Gulden Stern. Така известните вурстчета се приготвят на жар и се поднасят в калаена чиния с хрян, кисело зеле и картофена салата.

Разходката в Нюрнберг няма как да мине и без посещение в къщата на великия художник Албрехт Дюрер.

В Нюрнберг се намира първата европейска печатна преса. В сферата на астрономията също има своите успехи. най-известната работа на Николай Коперник е публикувана тук през 1543 г.

Освен всичко до тук Нюрнберг е домакин и на Националния германски музей (Germanisches Nationalmuseum), който притежава най-голямата колекция в страната, свързана с немското изкуство и култура. Това са около 3 милиона артикула, свързани с художествената и културна история на региона, включително исторически документи на пергамент, колекция от 17 000 печата. В близост до музея е паметникът Пътят на човешките права (Straße der Menschenrechte), посветен на световния мир.

Най-тъжният ден от историята на града е когато в първите дни на 45-та година 525 британски бомбардировача буквално сриват със земята идеологическия център на Третия райх.

След унищожителните бомбардировки, 91% от града е в пепел, 350 хиляди души (населението на Пловдив днес) остават без дом.

И как да не изпитваш респект и уважение към хората, които с много усилие и старание връщат на града всичко унищожено.

Това бе един съвсем неизчерпателен поглед към града, в който не ви разказах за замъка, не ви показах и невероятния цветен ансамбъл от къщи, намиращ се близо до реката. Не остана време и за Колизуема – или там където е била щаб-квартирата на националсоциалистите. За следващия път оставяме и разходката по реката, покрай дървените мостове и фахтверкови къщи…

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here