Home Германия отблизо Баварски пътешественик – манастирът Етал

Баварски пътешественик – манастирът Етал

124
0
SHARE

Етал

Фрески и стенописи, позлатени статуи и елементи, великолепен олтар, инструстиран с розов мрамор и същевременно усещането за безкраен простор. Поглеждаш нагоре и имаш чувството, че небето е отворено.

В Етал сякаш си попаднал в най-светлото и най-уединено място, в което сте само ти и Всевишният!

Куполът е проектиран като огромна стенопис и поглед в открито небе. Могат да се проследят множество светци, за да се възхвали величието на Бог.

Причисляват към го един от най-красивите манастири в Германия. За него ще прочетете също – „Етал е бароков лукс от Бавария!“

Първата ни среща беше зимна – беше отрупан с преспи, а покрай него заспалите гори.

Обикновено приемаме манастирите в техния чист религиозен аспект. А всъщност Етал далеч надхвърля тази рамка. Той е център за образование и култура, училище по живопис, бивша рицарска школа.

Тук през 18 век са учили много забележителни баварци, включително баварските благородници. Високото ниво на образвание на монасите прави силно впечатление и на руския писател и философ Алексей Ремизов, който посещава манастира, а след това му отделя специално място в своите бележки.

Образователната линия е запазена и до днес – и сега функционира хуманитарен интернат, гимназия и следобедна занималня. Манастирът участва активно в благотворителност и това е една от най-важните в дейности на абатството.

700 години – толкова дълга история се крият зад стените на Етал. Основан е от император Лудвиг IV като рицарски и бенедиктински манастир. След смъртта на бавареца манастирът е запуснат, но след известни трудности успява да се възстанови.

В началото на 18 век се създава и рицарската академия за млади мъже благородници или буржоази като основната цел е била да бъдат квалифицирани в задачи в служба на държавата, църквата и обществото.

Старите средновековни сгради за жалост не са оцелили при опустошителните пожари в началото на 18 век, заради които собствениците на абатството построяват нова манастирска сграда в бароков стил. Неин архитект е Енрико Зукали (баварец от швейцарски произход, създал двореца Шлийсхайм, Театинекирхе в Мюнхен и много други)

Манастирът процъфтява през 17 и 18 век и това се отразява и на библиотеката.

Манастирската библиотека

изградена е основно с дарения и съдържа освен богословска литература и много ценни издания.

Фондовете на книгите със сигурност са били скромни през първите 200 години. Най-ранният документ за библиотеката Ettal, репертоар на Баварската държавна библиотека в Мюнхен, е от 1595. За нейното разрастване спомагат професори, които са работили в Залцбургския университет и в гимназията с лицей във Фрайзинг, които чрез покупки на книги или косвено чрез техните завещания.

За жалост пожарът през 18 в. унищожава почти всичко. Сградата е възстановена на същото място и в същия размер, но без бароковите елементи.

След разцвета обаче идва църковното разделение, което прекъсва завършването на комплекса и монашеския живот за почти 100 години.

И така до появата на барон фон Крамер-Клет. Благодарение на него монаси от абатството Шейерн (за него ви разказах през зимните месеци) успяват да заселят манастира отново. Това обаче се случва едва в началото на ХХ в. Почти веднага е възобновена и образователната традиция и оттогава се възстановяват всички стари традиции.

Така например през 60-те години на ХХ в. е реставриран и органът, който датира от 1763 г.

Какво работят монасите?

От лечебни ликьори през сирена и бира

В Бавария концентрацията на манастири навярно е най-висока в цялата страна – Велтенбург, Фюрстенфелдбрук, Андекс, Сеон, Етал, това са една малка частица от светите места, които посетих, а се оказва, че само в района на Аугсбург има над 20 манастира.

Монашеските пивоварни са често срещани. Именно хмеловото питие помага на монасите да се издържат финансово.

В Етал обаче са известни с друго.

Меден шафранов ликьор, който съчетава нотки на горски билки и мед-пелин – това е емблемата на манастира.

Монасите произвеждат няколко вида ликьори всички те направени от горски плодове, билки, чиста алпийска вода, мед от диви пчели. Освен това в манастира човек може да проследи отблизо как се произвежда сирене.

Етал – архитектурна емблема и богата история на място, което наистина е докоснато от Бога!

Около манастира с годините се е оформило и селце, което естествено посреща посетители в своите къщи за гости.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here