Home Новини Берлин изкупи обратно 6 хиляди апартамента

Берлин изкупи обратно 6 хиляди апартамента

501
0
SHARE

Цената на сделката е 920 млн. евро и е част от опитите на властта да успее да урегулира твърде високите наеми. Според сенатор Катрин Ломпшер това е най-голямата покупка в историята на града. Изкупуването обаче бе определено като „бизнес с горчив вкус“, тъй като тези апартаменти са продадени на почти същата цена преди 15 години.

Според представител на борда на Gewobag общинската жилищна компания е в много добра позиция да продължи да действа на пазара на публични недвижими имоти в Берлин в бъдеще. С този акт тя гарантира, че ще има жилища на достъпни цени за 10 000 наематели. Така жилищният фонд вече разполага с 68 хиляди апартамента, като в следващите 10 години запасът трябва да нарастне до над 80 000 апартамента. Около 12 000 апартамента ще са резултат от ново строителство.

С това си действие администрацията иска да замрази наемите, да увеличи строителството на апартаменти, но вече на по-ниски наемни цени. Имотите са основно в кварталите Шпандау и Раникендорф – в покрайнините на града.

Според експертни анализи администрацията е платила на собственика – АDО Рrореrtіеѕ ЅА 10 % повече от балансовата стойност на жилищата.

Същевременно обаче този ход доведе до покачването с 5.6 % на акциите на дружеството.

Федералната република изпитва сериозен дефицит на апартаменти под наем в големите градове. Голямото търсене, което е вследствие на засилената миграция от една страна и от друга на икономическия ръст в последните години, доведоха до скок не само на продажните, но и на наемните цени.

Берлин бе предпочитан от много чужденци заради доста по-ниските наеми и съответно по-малко разходи за живот, особено в сравнение с Мюнхен, Хамбург и Кьолн.

Наскоро бе разпространено и проекторешение, с което градската управа планира да ограничи цените на наемите до определено ниво. Идеята е от 2020 г. да се въведе ценови диапазон от 3.42 евро до 7.97 евро на квадрат.

източник:

https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2019/09/berlin-kauft-6000-wohnungen-zurueck.html

фото: www.eichhorst-berlin.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here