Home Новини Без стари автомобили в Букурещ

Без стари автомобили в Букурещ

85
0
SHARE

Коли, произведени преди 2000 г. няма да имат право да влизат в центъра на румънската столица

Забраната ще важи за всички автомобили, които нямат еко-сертификат Euro1/Euro2. Ако даден автомобил притежава Euro 3, то той ще може да се движи в централната част, но ще трябва да притежава винетка. Тя ще струва 15 евро на месец.

За сравнение – в Германия на много места изискването е за Еuro 4, а се обсъжда и въвеждането на Euro 6.

Това са част от промените, които ще бъдат въведени в Букурещ. Другите нововъведения ще засегнат посетителите от провинцията, които вече ще трябва да плащат дневна такса, за да се движат в столицата.

Мерките бяха представени от градоначалника Габриела Фирджа. Предстои те да се гласуват и от Общинския съвет след малко повече от месец. Ако бъде одобрено и друго нейно предложение регистрираните автомобили извън Букурещ да купуват дневни винетки на цена от малко над 2 евро, това означава, че годишно това ще им струва 402 евро.

В Букурещ се движат над 1.6 млн. автомобила, което води до тежки замърсявания на въздуха. 120 хиляди от тях са със сертификати Euro 2 и над 213 хиляди с Euro 3.

Противно може би на очакванията, но около 56 % от румънците подкрепят мерките и само 25 на сто ги намират за популистки.

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here