Home Новини ТОЛ СИСТЕМА ЗА ВСИЧКИ В ЕС, ВЪЗМОЖНО Е И ДАНЪК „ЗАДРЪСТВАНЕ“

ТОЛ СИСТЕМА ЗА ВСИЧКИ В ЕС, ВЪЗМОЖНО Е И ДАНЪК „ЗАДРЪСТВАНЕ“

198
0
SHARE

Винетките като възможност за плащане на пътищата трябва да бъдат отменени от 1 януари догодина, това е позицията на евродепутатите, като предложението е заплащането да става чрез тол система. Идеята е, че цената трябва да е базирана на изминатото разстояние, а не на времето, през което превозното средство е на пътя.

Държавите, в които в момента използват винетки ще могат да бъдат на тях още 6 години – време, в което ще трябва да организират преминаване към тол системата.

В готвения пакет промени се предлага също така да се вземе предвид и въглеродните емисии, които отделят автомобилите – като по-старите, по-новите, хибридните, електрическите и дизеловите, да бъдат разделени в отделни категории.

Наред с това директивата ще позволи на властите да въведат и данък „задръстване“ за онези пътища, които са силно натоварени и трафикът по тях е затруднен. Аналогичен модел се прилага от години в Лондон.

Новият законодателен пакет вече е подготвен от Европейската комисия и ще бъде изпратен в парламента на страните-членки за обсъждане. Очаква се промените да засегнат и социалния дъмпинг на шофьорите на тежкотоварни автомобили, които работят за по-малки заплати и по-дълго, а така изместват местните водачи.

ФОТО: t-online.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here