SHARE

 

Ако правителството на една страна член на ЕС системно пренебрегва препоръките за реформи, които отправя Европейската комисия, ще изгуби достъп до еврофондовете. Предложението е на Германия, но поне още две  държави го подкрепят. Информацията е на агенция Ройтерс като тя директно посочва Унгария и Полша като държави, които от една страна получават милиарди евро от ЕС, а от друга системно са критикувани за отстъпление от върховенство на закона.

От друга страна България също вече 10 години от приемането в ЕС е под постоянен мониторинг, като съдебната система се гледа под лупа.

Предложението на Германия е промяната да залегне в предстоящите преговори за промените в еврофинансирането след 2020 година. Да припомним, че федералната република е най-големият донор в бюджета на ЕС, а по тази причина има и голяма тежест в достъпа и разпределението на фондовете.

Преди дни еврокомисарят по бюджет – Гюнтер Йотингер коментира, че ЕК обмисля опция за спиране на европарите за отделни страни, които не изпълняват препоръките на Европейския съвет.

източник: Ройтерс

фото: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here