Home Новини Ще забрани ли Мюнхен дизеловите коли?

Ще забрани ли Мюнхен дизеловите коли?

900
0
SHARE

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер обмисля да забрани дизеловите автомобили, заради последните притеснителни данни за замърсяването на въздуха с азотен диоксид, съобщава Ройтерс.

„Бих се радвал, ако няма подобни забрани, но не виждам как бихме се справили в бъдеще“, коментира градоначалникът пред в. Sueddeutsche Zeitung.

Ако забраната бъде приета тя ще засегне между 133 хиляди и 170 хиляди коли само с баварска регистрация. Рестрикцията няма да важи както за колите, които покриват най-високия екостандарт – Еuro 6, така и за тези, които са с регистрация извън Бавария. Сега например почти навсякъде в Германия, в централните градски части, е забранено за влизане за автомобили, които нямат талон за Euro 4.

Срещу община Мюнхен вече се води дело в Административния съд заради повишените нива на замърсяване.

По принцип в Германия години наред върви дебат между правителството и местните власти, които взаимно се обвиняват и си прехвърлят вината за проблема със старите дизелови автомобили, които всъщност са най-големият замърсител. Единствено Щутгарт реши въпросът категорично, като обяви, че тези коли ще бъдат забранени за движение от 1 януари догодина.

Източник: Sueddeutsche Zeitung

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here