Home Новини Почина най-великият немски дизайнер – Карл Лагерфелд

Почина най-великият немски дизайнер – Карл Лагерфелд

690
0
SHARE

От няколко седмици Лагерфелд напусна модните ревюта, едно, от които през януари на Шанел, като тогава бе съобщено, че не се чувства добре. Дизайнерът страдаше от рак на панкреаса.

Той бе творчески директор на Шанел и е една от най-известните фигури в модната индустрия. Създаваше колекции както за собствената си марка, така и за модна къща Фенди.

Истинското му име е Карл Ото, роден е в Хамбург през 1933 г. Променя го, защото смята, че ще звучи „по-комерсиално“. Още съвсем млад – няма и 20-годишен, заминава за Париж. Само 2 години по-късно със серия от скици и проби на тъкани, участва в различни конкурси за дизайн. На един от тях завършва на първо място в категория за палта. Там се среща и с друг победител – Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели. Малко по-късно създава колекции за Chloe и през 80-те години той вече е истинска звезда в модния бранш. Собствената си линия създава през 1974 г. През 83-та става и артистичен директор на Шанел.

Освен в света на модата той е известен още със своите карикатури и фотографии. Притежава собствена галерия в Париж и пак там основава и издателство. Автор е на няколко книги. Приживе с чувство за хумор споделяше:  „Аз съм като карикатура на самия себе си и това ми харесва“.

фото: USA Today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here