Home Новини Взривиха бомба от Втората световна война в Нюрнберг

Взривиха бомба от Втората световна война в Нюрнберг

222
0
SHARE

2500 души във Фюрт и Нюрнберг, сред които и пациенти от близката болница, бяха евакуирани след като в понеделник сутринта на строителна площадка в индустриалната зона в Хьофен бе открита 250 килограмова бомба с химически детонатор. Поради обема за експлозивното устройство се наложи по-голям радиус на обезопасяване и имаше опасност евакуираните да бъдат двойно повече.

Първоначално обезвреждането бе насрочено за 17 часа. В хода на операцията обаче се установява, че вероятно детонаторът е повреден, което е много рисковано и има опасност от експлозия. Това означава, че бомбата не може де да бъде неутрализирана и трябва да бъде контролирано взривена.

Операцията се провежда около 23 часа и преминава успешно, като предупреждението за бедствие е отменено. Жителите са успели да се приберат за през нощта в домовете си.

Това не е първият случай на открити бомби в Германия и в частност в района на Нюрнберг, където е съсредоточена централата на националсоциалистите. Властите обаче имат установен спасителен план за действие и обикновено всичко протича изключително спокойно.

източник: https://www.merkur.de/bayern/nuernberg-fuerth-bayern-bombe-erfolgreich-gesprengt-und-entschaerft-11776513.html

фото: личен архив

Още в рубриката новини:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here