Home Новини Хиляди евакуирани в Германия заради бомби

Хиляди евакуирани в Германия заради бомби

1136
0
SHARE

Бомби от Втората световна война бяха открити при строителни работи в Дортмунд и Дюселдорф. Това наложи около 2300 души, сред които и 80 възрастни хора от Дом за социални грижи, да бъдат евакуирани като предпазна мярка от евентуални инциденти.  На други 4400 души е било наредено да си останат по домовете докато не бъдат обезвредени намерените експлозиви. Наред с това беше преустановено движението на градския транспорт, имаше промени и в разписанието на железницата. По време на операцията по обезвреждането улиците са били отцепени.

Това не е първият случай на намиране на бомби от времето на войната. Да припомним, че през месец май тази година 1/10 от населението на Хановер отново бе евакуирано и това бе най-мащабната операция, при която  бяха открити пет невзривени боепраси в столицата на Долна Саксония. Една от откритите бомби бе британска с тегло 3.8 тона.

Тогава се наложи да се преместят включително и болни от клиника. По време на евакуацията бяха планирани множество културни прояви като например музейни посещения или пък игри за децата. Наред с това бе осигурена и храна на хората.

Хановер е бил често под ударите на антихитлеристката коалация. През октомври 1943-та година над града са пуснати 261 хиляди бомби, които убиват почти 1300 души, а над 250 хиляди напускат домовете си.

фото: report-t.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here