Home Новини 2020 г. – край на въртенето на стрелките

2020 г. – край на въртенето на стрелките

207
0
SHARE

Решението е на евродепутатите от Земеделската комисия в ЕП.

Мнозина вероятно са озадачени защо точно тази комисия разглежда решението. Оказва се, че от смяната на часовото време страдат и животните. Така например годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това означава и по-малко продукция.

Предложението бе направено още миналата година от ЕК, но заради очаквани сътресения в някои сектори като например Транспорт и въздухоплаване, бе отложено.

През миналата година се проведе допитване до европейските граждани, като мнозинството се обяви тази практика да бъде преустановена. Българите също изразиха своята позиция във вътрешно проучване, като 51% подкрепиха да остане лятното часово време.

Според евродепутатите най-реалистично би било смяната да спре през 2020 г., но всяка държава-членка ще може да сменя зоната си както пожелае, така че да не се създава неудобство на населението. Все пак обаче трябва да се направи предизвестие към ЕК. Според българските учени България се намира в часовата зона -2 ч. преди Гринуич, което е естествената часова зона за страната ни и за това според тях би трябвало да останем в нея.

Евродепутатите гласуваха текстове с препоръка държавите да проведат собствени проучвания за това кое е най-подходящото за самите тях време, както и да хармонизират помежду си, така че да се избегнат нелогични времеви зони.

Очаква се Европейският парламент да гласува законодателната промяна за преустановяване на въртенето на часовниците преди края на настоящия мандат.

фото: личен архив

Още по темата:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5302_bg.htm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here