Home Новини Дискриминация ли е – паркоместа само за жени?

Дискриминация ли е – паркоместа само за жени?

221
0
SHARE

Магистратите в Мюнхен днес се занимаваха с този казус, след като 26 годишен германец съди местната власт в баварския град Айхщет за дискриминация. Причина е, че общината е определила няколко паркоместа само за жени. От администрацията споделят, че повод за въвеждането им са случаи на изнасилвания на жени.

Мотивът на ищецът е, че с този подход се внушава, че жените са слаби и особено уязвими.

Истината е, че ако мъжете решат да използват тези места те нито ще бъдат глобени, още по-малко съдени.

Пред медиите адвокатът на града Ханс Битъл изрази недоумение от заведеното дело и коментира, че статистиката доказва, че жените са по-често обект на насилие в сравнение с мъжете.

В крайна сметка днес в съда беше постигнато споразумение, като двете страни стигнаха до съглаие, че спорните знаци ще бъдат демонтирани и заменени до края на февруари, а на новите ще има допълнителни указателни табели, че те не са задължителни и на тях може да паркира всеки. Така местната власт ще изпълни дадената от съда препоръка.

Всъщност места за паркиране само за жени има и на централен паркинг в Нюрнберг.

паркинг в централната част на Нюрнберг, юли 2018 г.
фото: личен архив Инфо-Портал BG

В своя материал в. Цайт отбелязва:

Не съществува решение на Върховния съд, но съдиите и правните експерти не са виждат нарушение на правата на мъжете в миналото.

ФАКТИ: Общият закон за равно третиране (AGG) забранява дискриминацията срещу хора поради техния пол, освен ако няма разумна причина. Това може да бъде например в защитата на личния живот или личната безопасност. Например съдиите в Държавния трудов съд на Рейнланд-Пфалц позволиха на един работодател през 2011 г. да постави места на паркинга на компанията с предпочитание към жените. Решението гласи: „Жените обикновено са изложени на по-голям риск от мъжете да бъдат жертви на престъпления срещу сексуалното самоопределение.“ Освен това, паркирането на жени е „социално желано и социално широко прието“.

Темата впрочем не е нова, тя бе публично дискутирана и през 2014 г. Освен за жени на много места има определени места и за семейства.

Източник: https://www.zeit.de/news/2019-01/23/einigung-im-streit-um-frauenparkplatz-in-eichstaett-190122-99-676399

заглавно фото: ZDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here