Home На световната сцена Разказ на българската писателка Здравка Евтимова в американски учебник

Разказ на българската писателка Здравка Евтимова в американски учебник

940
0
SHARE

„Кръв от къртица“, който е преведен само „Blood“, ще изучават децата в 8-и клас в САЩ. Учебникът е разделен на 6 части и включва общо 11 разказа. Останалите авторите, които са включени са Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Частта, в която е „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова, е с темата „Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно“.

Целта на учебника е да обогати речника на учениците, а придобивайки образци от световната литература, те освен, че ще могат да пишат самостоятелно и да се изказват свободно, ще могат и да разсъждават върху литературни произведения, ще могат също да научат какво е сюжет и как той се изгражда в различните творби.

Здравка Евтимова е родом от Перник. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност английска филология. Автор е на кратки разкази, публикувани в над 30 страни от света. Освен в почти цяла Европа, също и в Япония, Китай, Аржентина, Иран, Индия, Нова Зелнадия.

Носител е на много национални и международни награди, сред които „Чудомир“, на Съюза на българските писатели, за проза на английското списание „The Text“, на немската фондация „Lege Artis Verein“ и др.

Разказът й „Vassil“ е един от десетте, спечелил световния конкурс за къс разказ на БиБиСи Лондон. Романът й „Една и съща река“ беше отличен с наградата „Роман на годината“ за 2015 г. на фонд „13 века България“. Последната й книга е също роман – „Зелените очи на вятъра“.

Българската писателка е превела над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език.

Здравка Евтимова е била е редактор на българската секция на сп. „Muse Apprentice Guild“ – Сан Диего, САЩ и редактор за България на сп. „Literature of the Avanteguard“ за кратка проза.

Със същия разказ авторката бе включена в гимназиалната програма и в учебниците в Дания още преди 4 години.

Все още обаче не е включена за изучаване в българските учебници.

Откъс от „Кръв от къртица“

„Есента продължаваше да засипва града с мъгливи дни, еднакви като близнаци с непотребните жълти листа на дърветата. Скоро трябваше да закрия магазина. Онази жена можеше да се върне. Знаех, че само ще мълчи. Едва ли синът й щеше да се спаси с кръв от къртица и все пак аз я излъгах. Беше мразовито навън. Хората бързаха покрай витрината на моето магазинче и само малчугани се спираха да погледат препарираните животни. Нямах купувачи в този студ.“

Още от Здравка Евтимова можете да прочетете:

http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=288&LangID=1

https://liternet.bg/publish11/zevtimova/index.html

фото:
AUBG Daily

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here