Home На световната сцена Пловдивчанинът Самуел Финци ще води Берлинале

Пловдивчанинът Самуел Финци ще води Берлинале

150
0
SHARE

На 29 февруари 2020 г. ще се проведе 70-о юбилейно издание на Международния филмов фестивал в Берлин.

Роденият в Пловдив артист е син на друг голям български актьор – Ицхак Финци. Той отдавна е име не само в Германия, но и на европейската сцена, участвайки във всички големи немскоезични продукции и постановки. Както изтъкват организаторите: „Самуел Финци е един от най-търсените театрални и филмови актьори в немскоезичния свят, спечелил множество награди за работата си“.

Самият Финци коментира: „Като европеец за мен е огромна чест да бъда част от един от най-важните филмови фестивали в света. Щастлив съм от възможността да бъда част от Берлинале 2020 по повод неговата 70-годишнина и неговото ново начало“.

Откриващата и закриващата галавечери ще бъдат излъчвани на живо по немския канал ZDF, както и онлайн в сайта на фестивала.

Самуел Финци е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“, а след това „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ. След промените в България се мести в Германия.

70-о издание, на което Финци ще е домакин, е първото под ръководството на новия екип на изпълнителния директор Мариете Рисенбеек и творческия директор Карло Катриан.

Отново през 2020 и непосредствено преди церемонията на Берлинале, Финци ще се появи на българските киноекрани във филма на братя Чучкови „18% Сиво“. Сценарият е базиран на романа на Захари Карабашлиев, а в главните роли ще видим още Руши Видинлиев и Доля Гавански.

фото: Berliner Zeitung

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here