Home Малко известни факти Паметник на Пенчо Славейков в Милано

Паметник на Пенчо Славейков в Милано

467
0
SHARE

Барелефът на най-малкия син на поета и политик Петко Славейков беше официално открит в италианския град, където пише и последните си творби

Това е втори монумент в Италия на българския поет, общественик и политик. Инициативата за поставянето е на Генералното консулство на България в Милано, автор е българският скулптор от Габрово Адриан Новаков.

Да припомним, че през през 2007 г. в двора на библиотеката на италианското градче Брунате, разположено между Лаго ди Комо и градчето Комо, където поетът умира през 1912 г., също бе издигнат паметник.

Пенчо Славейков живее в Италия от края на 1911 г. до смъртта си през 1912 г. Най-дълго се задържа в Рим – 3 месеца. Бил е за кратко във Флоренция, курортното градче Брунате на езерото Лаго ди Комо, където и умира на 10 юни 1912 г.

В Милано българският поет отсяда в хотел „Манин“ където дописва и някои от последните си творби.

Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература от шведския академик Алфред Йенсен, преводач на негови творби, сред които и „Кървава песен“. Предложението не е разгледано заради преждевременната смърт на поета.

Паметникът на Пенчо Славейков има и в двора на библиотеката в Брунате. Освен това негова паметна плоча има и в В Рим на ул. Boncompagni N79, където Славейков е живял.

фото: kmeta.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here