Home Анализи Да си купиш гражданство – този път обичайните заподозрени са повече

Да си купиш гражданство – този път обичайните заподозрени са повече

266
1
SHARE

Кипър, Малта и България застрашават европейската общност, тъй като продават гражданство на богати хора от трети страни. Това крие сериозна опасност организирани престъпни групи да пробият в ЕС. Последствията от тези действия са укриване на данъци, пране на пари, стимулиране на корупцията.

Критиката бе оповестена от агенция Ройтерс, която цитира предстоящ доклад на ЕК (той се очаква да бъде публикуван утре, 22 януари).

Тези три държави са единствените от общо 28-членния състав на ЕС, които продават и разрешения за пребиваване. На техните територии хора с много големи възможности купуват паспорти, като това става възможно срещу суми между 1 и 2 млн. евро.

ЕК е обезпокоена от това, че Кипър, Малта и България нямат изградени механизми, които да пресичат мафиотски пари.

Еврочиновниците изтъкват, че в различните държави важат съответно и различни правила за разрешаването на лица от трети страни да пребивават. Така например – Хърватия има условие кандидатът да има 15 хиляди евро, в Словения и Люксембург обаче тази сума е в пъти по-голяма и достига до 5 млн. евро.

Сред критикуваните страни е и Португалия, която според еврокомисията също има много либерална програма.

От началото на тази година българското правосъдно министерство въведе електронна регистрация за подаване на документи за българско гражданство. Дотук се стигна след като в края на октомври бяха извършени около 20 ареста в Държавната агенция за българите в чужбина, в това число и председателят й.

Достъп до електронна регистрация за подаване на документи 

Повече по темата:

колаж: Инфо-Портал BG

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here