Home Новини Нормализиране – началото в Австрия, предстои и в Полша

Нормализиране – началото в Австрия, предстои и в Полша

306
0
SHARE

От днес Австрия влиза в т.нар. етап на „нормализиране“ или постепенното завръщане към обичайната среда.

Още миналата седмица премиерът Себастиан Курц представи план, който предвижда поетапно вдигане на ограниченията. Те ще бъдат разхлабвани на всеки 15 дни, но като се запазят – социалната дистанция и хитиената.

Първата фаза започва от днес с отварянето на магазините до 400 кв.м. – общо 4 300 търговски обекта.

Отварят също и всички паркове, но органите на реда ще съблюдават за спазване на социалната дистанция. Наред с това бе решено носенето на маски да бъде задължително в затворени помещения, в това число транспорт, таксита и споделено пътуване.

Глобите за хора без маски ще бъдат:

  • 25 евро за влизане без маски в магазин или пътуване в обществения транспорт без покритие върху  устата и носа.
  • 50.00 € – при неспазване на всички останали ограничения – пребиваване на поставени под карантина места,  събиране на големи групи и т.н.

Карантината в Австрия продължи 4 седмици, като общият брой на заразените остава сравнително нисък, на фона на други държави в Европа – 14 083. Жертвита са 368.

За сравнение в Швеция, която до миналата седмица не бе предприела никакви мерки, а само издаде препоръки за социална дистанция, заразените са дори по-малко – 10 948.

Същевременно здравният министър на Полша също обяви, че от 19 април икономиката на страната ще премине към „размразяване“. Регистрираните случаи на Ковид-19 там са 7049, починалите 251.

фото: Инфо-Портал Бг – Грац, Австрия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here