Home Новини Защо 300 българи заминаха за Хорн, Германия?

Защо 300 българи заминаха за Хорн, Германия?

986
0
SHARE

С това заглавие излезе тази седмица едно не толкова популярно издание в Германия https://www.unsertirol24.com

Ето и още от коментарите в медията, която препубликува статия от Билд.

Хорн (в превод Рогът) е слабоизвестен дори и за германците град, разположен в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Наброява около 17 200 души, а доскоро 40 от къщите са били празни в историческия център на града.

В тях се заселват да живеят многодетни семейства от България и Румъния – около 300 души общо, по данни на Билд. Според медията причините да се заселят са, че те получават социално подпомагане, детски надбавки и безплатни апартаменти.

Следствие на новите обитатели обаче голяма част от жителите се сблъскват с проблеми като замърсяване, проституция и шум.

Германското издание съобщава още, че съмнителни бизнесмени купуват старите къщи и ги пълнят с хора от двете източни държави.

Местните се оплакват, че не могат да се справят сами с проблема. Финансистът на общината е изпратил писмо до премиера на провинцията с молба за намеса и спешно съдействие. Според информация в медиите това са трафиканти и спекуланти, а схемите вече са познати и от други градове. Как работят те – купува се жилище, което е почти разрушено, в него се пускат да живеят източноевропейци, дават им се фалшиви трудови договори, с които същите след няколко месеца се регистрират като безработни.

Един от собствениците на имоти – турски бизнесмен, заявява: „Не докарах хората тук. Радвам се, ако взема наема от тях навреме. „

В неговия имот живеят четири семейства от България.

В друга къща фоторепортерите срещат семейство от България. Състои се от отец Кристо , г-жа Суешка и четири деца на 6, 7 и 8 години, а най-малкото само на 11 месеца. В къщата е и племенникът Пламен, 19-годишен. Заедно живеят в 80 квадратни метра, срещу наем от 700 евро. Само от детски надбавки месечно получават 853 евро. Пред журналистите от Билд бащата признава, че е безработен, но получава помощ от 400 евро на месец от общината.

Подобни публикации в последните години са често срещани в немската преса.

foto: LZ

Още в категорията Новини:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here