Home Новини Жилищните помощи в Германия се увеличават

Жилищните помощи в Германия се увеличават

1193
0
SHARE

От 1 януари 2020 г. субсидията, която е позната като Wohngeld ще се увеличи от 145 евро на 190 евро на месец, реши кабинетът днес в Берлин, информира Süddeutsche Zeitung. Понастоящем помощта могат да получат домакинства с ниски доходи, които наемат или притежават собствена собственост и не получават финансова подкрепа, като например Hartz IV.

Министърът на вътрешните работи Ханс-Йоахим Гротев приветства по-високата такса, определена от Федералния кабинет с думите: „За домакинствата с ниски доходи – особено младите семейства, жилищните субсидии са много важна помощ, за да могат да си позволят дом на свободния жилищен пазар. Горещо приветствам факта, че федералното правителство е изпълнило споразумението от срещата на върха по жилищното настаняване толкова бързо“, коментира още министър Гроте.

Оказва се обаче, че само малка част от бенефициентите продължават да използват тази услуга и причината е липсата на необходимата информация. Според министър Гроте на федерално и местното ниво ще се работи за опростяване на процедурата. Така например в Шлезвиг-Холщайн националният пилотен проект за цифровизация на обработката на заявленията ще бъде тестван от юни тази година и ще бъде разработен до началната фаза.

Жилищната надбавка се увеличава според плана за реформа на правителството.

източник:

https://www.sueddeutsche.de/news/politik/bundesregierung–berlin-grote-begruesst-erhoehung-des-wohngeldes-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190508-99-131404

фото:
Berlin.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here