Home Новини Европейски избори 2019 – къде ще гласуват българите в Германия?

Европейски избори 2019 – къде ще гласуват българите в Германия?

426
0
SHARE

Това се случва за първи път – българските граждани, които живеят в Германия, ще могат да гласуват в допълнителни секции

Точно след 21 дни – на 26 май 2019 гражданите на ЕС ще имат възможността да изберат следващите представители, които смятат, че са достойни да ги представляват в ЕП.

Българите в Германия ще могат да гласуват в 12 допълнителни секции. Това стана възможно след като федералните власти в страната уважиха желанието за разкриване на нови секции.

Правото си на глас за членове на Европейския парламент от България ще могат да дадат в общо 21 града – към трите ни дипломатически и консулски представителства, а така също и към и петте офиса на почетните ни консули.

За столицата Берлин – в сградата на посолството ще се влиза от входа на Leipzigerstraße 19. Консулските ни представителства в Мюнхен и Франкфурт на Майн ще открият избирателни секции на познатите адреси Walcherstr. 7 München и Eckenheimelandstr. 101 Frankfurt am Mein.

Българите, които живеят в най-северната точка – Хамбург и неговите околности, ще могат да гласуват в офиса на почетния ни консул на улица Alstertour 15.

На адреса на почетното консулство ще бъде и секцията в Дармщадт – Hilperstraßе 3, а в Магдебург – на Heckelstraße 9.

В Мюнстер също ще има избирателна секция и тя ще бъде в почетното консулства с адрес Bismarkhalee 1 (Търговска камара)

За Щутгарт адресът е съответно – Mörikestraßе 11.

Работното време на секциите е от 7.00 ч. до 20.00 ч.

Сънародниците, които живеят в Аахен, Бремен, Дортмунд,
Кьолн, Хановер, Дрезден, Лайпциг, Ерфурт, Фрайбург, Карлсруе, Констанц, Нюрнберг и Регенсбург, съответно в Байерн, също ще могат да гласуват в отворените за целта секции от българската държава. Предстои да бъдат уточнени адресите, като информацията ще бъде публикувана своевременно на интернет-страницата на посолството ни в Берлин, както и на сайта на Министерството на външните работи.

За гласуващите българи в Констанц е важно да се знае, че е добре да отидат до урните без моторни превозни средства, тъй като няма възможност да се паркира в района на секцията.

Кой може да гласува на 26 май 2019?

Всеки български гражданин, който има актуален адрес в Германия, има право да даде своя вот в так изброените 21 града. Забранено е обаче да се гласува два пъти – т.е. в две различни секции, независимо на коя територия са те.

фото: im.nrw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here