Home Новини Томина неделя и посещението на папа Франциск в България

Томина неделя и посещението на папа Франциск в България

83
0
SHARE

Папа Франциск е вторият глава на Римокатолическата църква, който е на официално посещение в страната ни

„Две главни православни държави с много малко католическо население, които са изправени пред висока безработица, бедност и напрежение в областта на имиграцията“, така започва материала си, посветен на посещението, изданието American magazine. „България е славяно-говоряща страна от 7,4 милиона души в източните Балкани. Разположен на брега на Черно море от една страна, той граничи със Северна Македония, Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. От 2007 г. насам тя е една от 28-те държави-членки на Европейския съюз.“, продължава американската медия, която е с тираж от 45 хиляди.

На 5 май папата, чието апостолическо пътуване започва от България, призова българските власти да запазят младежите в страната. Светият отец изтъкна още, че 30 години след края на тоталитарния режим 2 млн. български граждани са емигрирали в търсене на по-добри възможности.

Папа Франциск благослови държавата и й пожела да е все така гостоприемна за нуждаещите се:

„Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност.“

Това е първото посещение на папа Франциск на Балканите. След България визитата му ще продължи в най-новата държава – Северна Македония, където в неделя пък се провеждат президентски избори. Мотото на обиколката е „Мир на земята“ – по заглавието на енцикликата, написана от папа Йоан XXIII, известен още като „българският папа“.

В края на месеца – от 31 май до 2 юни, папата ще посети и Румъния – друга православна земя с не толкова голяма католическа общност, като целта на тези визити е да се насърчат добрите отношения с православните църкви по пътя към християнското единство.

В статията на American magazinе за папската визита се акцентира още: „Посещението му ще покаже, че католическата църква не е техен съперник; това е техен приятел. “

Папа Франциск е на посещение в България и Северна Македония по покана на правителствата на двете страни. Франциск приема поканата, отчасти като признание за факта, че през последните 33 години ръководените от правителството делегации от двете страни, които включват религиозни лидери, са пътували до Рим за празника на Св. Кирил и Методий на 24 май. Светиите са погребани в базиликата Сан Клементе, близо до Колизеума в Рим.

Американското издание припомня още, че покойният вече папа Йоан Павел II е посетил България през 2002 г., но нито той, нито Бенедикт XVI приемат поканата, отправена от правителството на Северна Македония да посетят тази страна.

В България има около 68 000 католици, а папата ще отслужи литургия на площад „Княз Александър” в столицата в неделния следобед.

Логото за посещението на папа Франциск в Северна Македония съдържа думите от Евангелието на Св. Лука 12:32, „Не се бойте, малко стадо.“

През втория ден от посещението си в България папата ще посети бежански лагер, управляван от Каритас България. Преди да отпътува ще посети малкия град Раковски, където ще отслужи литургия за около 50 000 вярващи и ще даде първото причастие на децата.

Това ще бъде 29-ото пътуване на Франциск извън Италия след избирането му за папа през март 2013 г. като България и Северна Македония ще бъдат съответно 41-а и 42-та страна, която той ще е посетил.

фото:

https://www.dw.com/en/pope-francis-on-delicate-mission-in-orthodox-bulgaria/a-48581839

източник:

https://www.americamagazine.org/faith/2019/05/01/what-expect-pope-francis-trip-bulgaria-and-north-macedonia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here