Home На световната сцена Българската следа в най-бързия McLaren – кой е Алекс Алексиев?

Българската следа в най-бързия McLaren – кой е Алекс Алексиев?

589
0
SHARE

От Обеля през Флорида до McLaren – Александър (Алекс) Алексиев

Той е само на 32 години, но вече е оставил един от най-големите отпечатъци не само в собствената си биография, но и в автомобилната индустрия. По професия е автомобилен дизайнер, роден е в София през 1987 г., детството му преминава в столичния квартал Обеля. Още от дете има страст към рисуването и колите.

Малко преди да навърши 10 години семейството му заминава за Флорида, а там пламва искрата към автомобилния дизайн. По-късно с отличие Алекс Алексиев завършва едно от най-престижните училища за дизайн – Art Center College of Design. Година по-късно вече е назначен на пробен период в McLaren.

Талантът му е забелязан от Франк Стефансон, който е известен със своите проекти за Ferrari и Mini, а тогава е главен дизайнер на британската марка. Той го назначава и на постоянна работа, а с нея идва и първата сериозна задача пред българския дизайнер – интериорът на McLaren 720S.

След нея започва да се занимава с индивидуални поръчки. Така се стига и до това да стане старши дизайнер на най-бързия McLaren в историята – моделът Speedtail. От този автомобил ще бъдат направени само 106 бройки, макар желаещите да притежават тази кола да са над 300. Цената е 2.1 млн. долара, като всичките модели, които предстоят да бъдат изработени са вече капарирани. Клиентите ще трябва да почакат за „возилата“ си до 2020 г.

Ето и параметрите на McLaren Speedtail:

Триместен салон от F1, задвижва се от хибриден силов тракт с мощност 1 050 конски сили, който позволява да се развие скорост от над 400 км/ч.

Още от работата на Алекс Алексиев в профила му тук:

https://www.instagram.com/alexiev_alex/?hl=bg

фото:
McLaren Newport Beach

Още в рубриката:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here