Home Анализи България или Турция – кой ще се пребори за VW?

България или Турция – кой ще се пребори за VW?

391
1
SHARE

За новия завод на германската компания най-големи шансове имат двете държави, поне такива са коментарите в немската преса






фото: https://www.zeit.de/news/2019-04/12/zwei-laender-fuer-neues-vw-werk-im-ausland-in-engerer-auswahl-190412-99-792635

Причината за избор измежду двете страни е, че разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия.

Новият завод, в който ще се произвеждат коли под марката „Шкода“ е много желан освен от България и Турция още от Украйна, Румъния и Сърбия.

Тази седмица сръбският президент Александър Вучич официално заяви, че страната му участва в надпреварата. „Знам колко се бори Бойко (Борисов), Ердоган, (Ливиу) Драгня – всички сме приятели, но това е бой, борба за Сърбия. В този ден, ако това се случи, ще си сваля очилата, ще се разплача и ще кажа – свърших си работата“, коментира Вучич.

От „Фолксваген“ само поясняват, че все още няма решение и няма да коментират на този етап въпроса.

От страна на българското правителство по темата се пази мълчание. Страната ни предпочита да не коментира този въпрос, тъй като преговорите с инвеститора изисквали деликатност. Според неофициална информация новите мощности биха могли евентуално да се направят на мястото на бившия комбинат „Кремиковци“ или в индустриалната зона край Пловдив, поне това са местата, които отговарят на някои от изискванията на компанията.

Според доклад в „Automobilwoche“, Турция оказва натиск върху автомобилния производител: „Турската общественост очаква VW не само да вижда страната като пазар за продажби, но и да я произвежда тук,“ каза Алпер Канка, ръководител на турското сдружение на доставчиците. Миналата година VW е продала около 120 000 автомобила (от всички модели на Фолксваген) в Турция. Според доклада Турция очаква най-добрите възможности, като се има предвид и наличните квалифицирани работници и структурата на доставчиците. В допълнение, VW и Ford са се договорили в средата на януари за съвместното разработване на микробуси и пикапи.

Известно е, че новата фабрика на „Шкода“ в Източна Европа ще разполага с капацитет за годишно производство на 350 000 коли. Аналогичен брой автомобили излизат годишно и от фабриката на компанията „Квасини“ в Чехия.

Според плановете на VW новият завод би трябвало да отвори врати в края на 2022 г. или в началото на 2023 г. Преди това обаче компанията ще трябва да се пребори и със синдикатите в собствената си страна, които са против изграждането на нова мощност извън територията на Германия, най-вече заради отражението върху работните места.

източник:

https://www.zeit.de/news/2019-04/12/zwei-laender-fuer-neues-vw-werk-im-ausland-in-engerer-auswahl-190412-99-792635

заглавно фото:

Automobil Produktion


Още свързани новини:



1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here