Home Социален живот Здраве Първата страна в Европа с разхлабени мерки

Първата страна в Европа с разхлабени мерки

227
0
SHARE

Макар едно от огнищата на заразата да бе в австрийския зимен курорт Ишгъл, страната е първата, която обяви, че ще разхлаби ограничителните мерки.

Вече няколко дни новите случаи със заразени са под 5 %. Стабилен е и броят на хоспитализираните болни, а починалите са 337. Всички тези данни дават основание постепенно да се върви към нормализиране на живота в страната. Процесът обаче ще бъде постепенен и ще бъде съпътстван със засилен контрол и нови стратегии за извършване на тестове.

Разхлабването на мерките започва идната седмица – след католическия Великден.

Ето какви ще бъдат мерките:

  • свободен достъп до обществения транспорт, но задължително носенето на маски
  • магазините с площ до 400 кв.м. отварят отново в това число тези за строителни материали, градински растения, както и малките магазинчета. Изискването е обаче да се допуска само по един посетител.
  • по-големите магазини се очаква да отворят в средата на месец май
  • училищните занятия се очаква също да започнат не по-рано от средата на месец май
  • хотели и ресторанти се очаква да започнат да работят бавно също от средата на май, ако броят на инфекциите продължава да се развива с това темпо. В момента се разработват точните стъпки, заяви министърът на туризма Елизабет Кьостингер. Всички гости и персонал обаче трябва да бъдат подготвени да спазват определени правила, като спазване на дистания и носенето на защитна маска.
  • що се отнася до различни събития в най-добрия случай тяхното възстановяване ще бъде едва през юли




източник: https://www.swp.de/panorama/corona-oesterreich-aktuell-die-lage-in-oesterreich_-geschaefte-sollen-im-mai-oeffnen_-quarantaene-in-tirol-aufgehoben-45289505.html

фото: Инфо-Портал бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here