Home Новини Училищата могат да се отворят, според Германската академия на науките

Училищата могат да се отворят, според Германската академия на науките

1987
0
SHARE

През първия ден от новата седмица, който е и почивен заради Великден Академията на науките в Германия излезе с позиция относно ограничителните мерки.

Учените смятат, че една част от училищата могат да отворят, но при строги хигиенни мерки.

Според Академията отварянето на училищата трябва да се организира и според възрастовата група, при което основните училища трябва да имат приоритет. Освен хигиенните мерки трябва да останат и мерките за разстояние, периодична почивка
за хигиенизиране или носене на маски.

Отварянето на училищата е важна крачка към възстановяването на обществения живот, коментираха от академията. Те обаче предупредиха също така, че броят на новите заразени трябва да остане нисък.
Освен това академията препоръчва да се въведе изискване хората да носят маски в обществения транспорт.
Друго предложение на академията е магазините, ресторантите и правителствените учреждения отново да заработят- Ограниченията обаче ще продължат да важат за личните пътувания и екскурзиите. Също така обществени събития не трябва да започнат веднага, а да се възобновяват постепенно във времето.


Към днешна дата броят на регистрираните случаи на заразяване от коронавирус в Германия е най-малко 127 854, а смъртните случаи са 3022 (към 13 април, 16 часа).

Само след два дни предстои и видеоконференцията на канцлера Ангела Меркел с регионалните премиери на 16-те германски провинции. Позицията на Академията на науките ще има голям тежест при взимането на решение за евентуално смекчаване на правилата за движение и социална дистанция, които са в сила от средата на месец март.


Това е третото изявление на учените. То е от 19 страници като в изработването му този път са участвали юридически експерти, икономисти, психолози и образователни специалисти.

източник: https://www.rnd.de/gesundheit/leopoldina-wissenschaftler-empfehlen-schuloffnungen-und-maskenpflicht-im-opnv-3VZQOLER7ICIMLKLIHUOLC3SLY.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here