Home Консулт Най-важното за автомобилната застраховка в Германия

Най-важното за автомобилната застраховка в Германия

2502
0
SHARE

Здравейте сънародници,

казвам се Петър Христов и живея над 20 г. в Германия. Завършил съм икономика (Betriebswirtschaft) в Мюнхен и от 2008 година работя като финансов съветник със специализация в сферите: Частно и фирмено застраховане, както и Частно и жилищно кредитиране.

Понеже често получавам запитвания от клиенти с въпрос:

Колко ще ми струва застраховката на колата: Audi А4 , 1996m³ и 140к.с. ?      

И макар че повечето потребители очакват просто една сума, всъщност дори и при моя дългогодишен опит и най-добро желание да отговаря накратко, това е невъзможно. Ето защо реших да обхвана по-важните моменти в един кратък бюлетин.

Темата застраховане на автомобил в Германия е позната на всеки един българин, който притежава собствена кола и живее на територията на федералната република. Но, темата е колкото позната, толкова и непозната. Когато човек реши да застрахова автомобил в Германия се сблъскава не само с въпроси като: марка, модел, обем на двигателя и конски сили на превозното средство, но и с въпроси от рода на: на колко години е шофьорът на колата, какво работи, колко души ще карат превозното средство, имат ли роднинска връзка помежду им, къде е била застрахована предишната кола и т.н.

Много често ми се задава въпроса:

Моята кола е била преди това застрахована в България, мога ли да използвам застрахователния си стаж и в Германия?

Да, не само е възможно, но и желателно, понеже това е добра възможност да се намали цената на застраховката на автомобила в Германия, и то не само за първата, но и за следващите години.

Какво е необходимо да се направи:

За да бъдат признати в Германия, документите от България трябва да отговарят на определени изисквания:

  1. трябва да бъдат издадени от застрахователна компания в БГ (КАТ не е застрахователна компания!)
  2. трябва да имат съответно име, адрес, тел. номер и печат на застрахователната компания. Имената на лицето, на което се е водила застраховката, периода от време, за който е било застраховано превозното средство (с точни дати)
  3. информация дали през този период от време на застраховката е имало произшествия, са също важни съставни части на този документ.

Ако в България сте имали застрахован автомобил в различни застрахователни компании, бихте могли да извадите необходимия документ от всяка една от тях – колкото по-дълъг е застрахователният ви стаж, толкова по-ниска е цената на застраховката в Германия.

Един път признат застрахователният стаж от България той вече служи като основа за натрупване на по-дълъг застрахователен стаж в Германия. Ако смените застрахователната компания, в която е застрахована колата ви, новата застрахователна компания се свързва със предишната застрахователна компания, така че натрупаният застрахователен стаж, т.нар. SFR, се прехвърля автоматично.

Ако имате още въпроси по темата бихте могли да се обръщате към

Email: Peter.Christoph@dvag.de

Dipl. Betriebswirt

Peter Christoph

Feringastr. 10A

85774 München-Unterföhring

Mobil: +49 179 125 83 41

www.dvag.de/Peter.Christoph

фото:
Shqip News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here