Home Консулт Възможно ли е да се пътува към България?

Възможно ли е да се пътува към България?

361
0
SHARE

Официална информация от Министерството на външните работи на България.

Призоваваме сънародниците ни в България и чужбина да не предприемат пътувания. 

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства. Повече информация ТУК. – 15.03.2020 г.


Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави на 15.03.2020 г. Актуалните нива на риск са:

Ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)- Китай, Иран.

Ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост) – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост) –Франция.  Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)- САЩ, Гърция. 

Призоваваме сънародниците ни, които живеят постоянно зад граница, да проявяват високо самосъзнание и грижа за близките, като преосмислят евентуално планирано връщане в България в близките седмици по различни поводи, включително лични или предстоящите Великденски празници.


Aктуално състояние по държави във връзка  с въведените мерки срещу коронавируса – 15.03.2020

В списъка се съдържа информация за  въведените мерки по отношение режима на влизане и излизане в дадена страна, за въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване), предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) в случаите на пълно или частично затваряне на граници и какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

Информираме и за въведени карантинни или ограничителни мерки за гражданите, за евентуални въведени ограничения или забрани за вносители и износители на стоки и услуги в съответната страна.

Пълен списък с информация за въведените мерки във връзка с разпространението на коронавируса в 90 държави.


Посолството ни в Белград ще окаже съдействие на блокираните на хърватско-сръбската граница български граждани. Нови ограничения за придвижване в Европа – Сърбия, Албания, Румъния, Португалия и Норвегия – 14.03.2020  г.

Още информация: https://mfa.bg/bg/customnews/main/24736

фото: Инфо-Портал Бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here