Home Предстоящи промени Без бурки и в Холандия

Без бурки и в Холандия

1520
0
SHARE

Така завършва един казус с 14 годишна давност и много спорове

Всички аксесоари, които прикриват лицето – като воали, кърпи, бурки, маски, в това число и мотоциклетни каски вече не могат да бъдат носени в училища, болници, автобуси, влакове, правителствени учреждения в Холандия. Оттук нататък за спазването на реда ще имат грижата местните власти.

В случай, че някоя жена е закрила лицето си, силите за сигурност ще имат право да изискват да премахнат тази част от облеклото. При отказ ще се налага глоба от най-малко 150 евро и ще бъде отказван достъп до обществени сгради.

Няколко холандски града обаче вече заявиха, че няма да прилагат забраната, в това число и полицейските участъци. Предстои да видим как ще се развие този зараждащ се конфликт и до какво ще доведе.

Очаквано темата за бурките се подде от популисти и от крайнодесните политически представители.

В кои страни до момента вече бурките са забранени?

Франция беше първата. Там забраната на ислямския воал е вече в сила 8 години. Малко след Франция и Белгия въведе забрана, като законът е доста по-строг – предвижда се лишаване от свобода до 7 дни. Според официалните данни обаче забраната засяга едва 300 от общо 1 млн. жени. Преди 2 години забрана въведе и Австрия, а година след нея и Дания. В сканиданавското кралство също не мина без съпротива и имаше множество протести. Все пак обаче властите отчитат, че за година са наложени глоби между 134 и 1340 евро.

Що се отнася до глобите най-сериозни са те в Швейцария – стигат до 9200 евро, като там забраната е в сила в два кантона.

От 2016 в България също има забрана за носене на бурка, никаб и други мюсюлмански аксесоари. Глобата е 750 евро. Няма обаче данни какви санкции са наложени.

В Германия досега са въвеждани само изолирани и ограничени забрани – например, за обществените служби в провинция Хесен.

Мнозина смятат, че прикриването на лицето е символ на потискането на жените в исляма. На противоположното мнение са критиците, според които забраната е посегателство над религиозната свобода.

фото: Инфо-Портал Бг

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here