Home Новини До 10 май остават ограничителните мерки в Германия

До 10 май остават ограничителните мерки в Германия

373
0
SHARE

На традиционното седмично онлайн-заседание на канцлера Ангела Меркел с премиерите на провинции беше решено, че социалната изолоция остава до 10 май.

До 6-и май премиерите на отделните провинции трябва да дадат план за отварянето на училищата, детските градини и яслите, детските площадки също така, музеите и зоологическите и боаническите градини;

Специално детските площадки обаче не трябва да бъдат пренаселени и да се спазват хигиенни мерки. За целта ще се реализира отделна програма с първоначален бюджет от около 10 млн. евро за да могат да се гарантират санитарните изисквания.

Освен това премиерите на провинциите трябва да изготвят план, за възстановяване на църковните служби, църковните бракове, кръщенета и поклонения. Основното изискване ще бъде за спазване на дистанция.

Както се очакваше се потвърди, че големите събития и мероприятия се отменят до 31 август.

Що се отнася до лятната почивка в чужбина на този етап това „не е въпрос, който стои на дневен ред“, коментира канцлерът Меркел. Тя не пожела да се ангажира с конкретна перспектива, коментирайки, че това ще стане ясно в следващите седмици.

Премиерът на Бавария изрази надежда за бързото възвръщане към нормалното. Неговият колега от друга силно засегната провинция – Северен Рейн-Вестфалия смята, че е важно да се възобновят отново учебните занятия.

Премиерът на Шлезвих-Холщайн акцентира пък върху отварянето на ресторантите около Петдесетница (края на месец май).

Всички подробности по темата за отварянето на училищата в по-широк план (сега се върнаха само учениците, на които предстоят изпити и завършване) ще станат ясни на 6 май.

Днес не беше пропуснат дебатът и по отношение на спазването на човешките права и свободи.

Още по темата:

Източник: https://www.sueddeutsche.de/politik/corona-news-deutschland-1.4828033

фото: Инфо-Портал бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here