Home Новини Как и къде отпадат мерките в Европа

Как и къде отпадат мерките в Европа

266
0
SHARE

Все повече страни обявяват отпадането на редица ограничения и рестрикции и отварянето на търговските обекти.

Първа, която направи това в Европа бе Австрия. Там вече работят редица магазини, а от 15 май ще отворят и ресторантите.

Чехия я последва. Още на 27 април отвориха редица търговци. Ето какви са още промените.

Тази седмица и Полша обяви, че отваря всичко от 4 май, в това число и моловете. 12640 са заразените в страната, починали 624, излекувани над 3 хиляди.

Португалия обяви, че от 3 май се отменя извънредното положение, обявено на 18 март. Рестартирането на икономиката ще става поетапно. Заразените с коронавируса в страната са 24 322 души,
984 смъртни случая, почти 1400 излекувани.

Гърция от 04 май гражданите вече ще могат свободно да се движат, след като досега те можеха да напуснат домовете си със смс. През първата половина на май обаче те ще могат да се движат само в рамките на града, като от 18.05 отпада забраната и ще мога да пътуват между градовете и по островите.

Наред с това от 01.06 южната ни съседка отваря хотелите, които работят целогодишно. Отварят и МОЛовете и кафенета и таверни само с места навън.

На 01.07 по план ще заработят и сезонните хотели.
Общият брой на заразените в Гърция е 2576, починали 139 и над 570 излекувани.

Швейцария отваря училища, магазини и пазари на 11 май. Първи ще подновят дейността си също фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства.  На 8 юни отварят и университети, музеи, библиотеки и зоопаркове. С положителна проба към днешна дата (01 май) са почти 29 600, починали са 1111.

Дания започна отваряне на дребния бизнес още на 20 април, а седмица по-късно отвориха и училищата, фризьорските салони и автошколите и съдилищата. Кафенетата и ресторантите отварят на 10 май. 9158 са регистрираните с Ковид-19, 452 са жертвите.

Норвегия е още по смела в отмяната на ограниченията. Само след седмица в страната отново ще бъде разрешено събирането на до 50 души на обществени места.

Страната ще се отваря малко по-малко на всеки 14 дни, но ще се наблюдава стриктно разпространението на вируса. Ако тенденцията се запази положителна в страната, на 15 юни може да бъде разрешено събирането на до 200 души на публични места.

В страната има 7710 случая на зараза и 204 смъртни случая.

Властите намалиха дистанцията, която хората трябва да спазват на обществени места от 2 на 1 метър.
В севеврната страна детските ясли и градини отвориха още преди 2 седмици – на 20 април, а седмица по-късно и училищата за най-малките.

Столицата на Литва, Вилнюс, се превръща в гигантско „кафене на открито“ след като властите позволяват на барове и ресторанти безплатно да поставят маси навън.

На магазини, фризьорски и козметични салони, библиотеки, музеи и кафенета бе разрешено да отворят отново в Литва в понеделник, 4 май, тъй като страната започна да премахва някои ограничения, наложени за ограничаване на разпространението на пандемията COVID-19.

Прибалтийскита страна е регистрирала 44 смъртни случая и 1344 случая на вируса от началото на епидемията, според данни на университета Джон Хопкинс.

Кафенетата и ресторантите все още трябва да се придържат към строги правила за физическо дистанциране, за да възобновят работата си с места за сядане, разрешени само на открито, а клиентите, разположени на различни маси, да бъдат на разстояние поне два метра.

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here