Home Новини Баварската провинция дава 1 млрд. за технологии и проучвания

Баварската провинция дава 1 млрд. за технологии и проучвания

280
0
SHARE

Средствата ще бъдат за университети и високотехнологичните центрове

Концепцията, която е министър-председателя Маркус Зьодер съвместно с министъра на науката Бернд Сиблер се основава на четири стълба: насърчаването на авангардни технологии като изкуствен интелект (AI), роботика и квантови изследвания, повече бързина в изграждането и рехабилитацията на университетите, реформа във висшето образование за набиране на нови висши ръководители и офанзива на средната класа.

Целта е да има повече от два университета за високи постижения, като TU и LMU в Мюнхен. По този начин университетите в Бавария трябва да си сътрудничат по-добре, за да станат по-ефективни като цяло.

Премиерът коментира, че така както в Берлин стана факт обединението на четири университета да са се случи инициатива за високи постижения, така би трябвало да е възможно и в Бавария.

И още – през следващите 5 години ще бъдат разкрити 1000 нови места за професиори и 10 хиляди нови учебни места в направленията иновации, технологии и проучвания. Предвидено е да се инвестира повече в изграждането и рехабилитацията на университети.

Специален акцент са и мобилните комуникации. За това е предвидено да се изградят нови 500 мобилни клетки. Премиерът Зьодер коментира, че в това отношение ще се действа без да се чакат националните мерки, тъй като на всички е известно за смущенията, които съществуват от години

Само за сравнение – 15 млн. 758 хиляди лева е бюджетът на българския фонд „Научни изследвания“.

източник:

https://www.sueddeutsche.de/bayern/bayern-csu-klausur-milliarden-investitionen-1.4605543

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here