Home Социален живот Сърбия няма място в ЕС

Сърбия няма място в ЕС

4802
0
SHARE

Вече 30 години на границата продължават кокошарските ровичкания из багажниците на хората

Страната не е помръднала и на сантиметър в манталитета си, който си остава все така дребен и търсещ облаги.

Още от времето на разпада на Югославия граничните проверки в страната бяха ад за преминаващите. Своеволията продължават и сега. Митничари си позволяват арогантно отношение. Страната е въвела собствени правила за пренос на цигари и алкохол, които са в пълен противовес с новите Директиви на ЕС.

Така например всеки гражданин на ЕС има право за собствена консумация да пренесе 4 стека (общо 40 кутии) цигари. Сърбия обаче ограничава това на 1 стек, като със сигурност е напълно наясно, че пътуващите не очакват там да се прилагат различни правила. Така на границата се започва люто тършуване из багажа на пътниците и то в разгара на приключващите отпуски, когато се образуват километрични опашки.

Подобни похвати Сърбия използваше и по време на югоембаргото като рекетираше с цигари, храни и най-вече дойче марки пътниците. Почти 30 години по-късно ситуацията днес не е много по-различни. Сърбия е въвела собствени правила и за пренос на лекарства.

Наред с това някакви си държавни служители, „облечени“ във власт се изживяват и демонстрират мания за величие, изразявайки лична позиция, че цитирам: „Сърбия не желае да влиза в ЕС!“

Дали правителството е наясно какви лица работят по нейните граници? Оторизирала ли е тя митничарите си да изразяват официална позиция на сръбската държава и докога това ще бъде единствената граница, която ще рови в личните вещи на пътуващите?

Сръбските власти дължат отговори! Незабавно!

И извинение за създаващите неудобства, които продължава да предизвиква!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here