Home Новини Томас Кук фалира

Томас Кук фалира

264
0
SHARE

Началото на новата седмица започна тежко за стотици почиващи хора

Най-старата туристическа компания в света, създадена през далечната 1841 г. се срина. Туристическият оператор помоли правителството да отпусне спасителен финансов пакет на стойност 150 млн. паунда. Премиерът Борис Джонсън е отказал, но е обещал съдействие по прибирането на британските туристи по родните им места.

600 хиляди души в момента са в чужбина, които са резервирали през Томас Кук.

Така кабинетът е изправен пред най-голямата операция в британската история по връщане на сънародници в мирно време, отбелязва агенция Ройтерс. Сега правителството заедно със застрахователните компании ще трябва да координират съвместните си действия по тяхното прибиране.

Ликвидацията има опасност да създаде хаос по света, тъй като клиентите се намират в различни точки, а техните почивки на практика не са платени.

На този етап всички, които са платили за почивки, са посъветвани от компания да не предприемат пътувания до летищета. Всеки може да проверява как ще се развие случая на интернет-страницата – thomas.caa.co.uk.

Друг риск от корпоративния колапс на Томас Кук е да се предизвикат сериозни сътресения в туристическия сектор в най-големите дестинации, на които компанията оперира – Турция и Испания.

1.7 млрд. паунда е дългът на компанията като глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop Πитъp Фaнĸxayзep изpaзи дълбoĸoтo cи cъжaлeниe, чe не са ycпели дa cи ocигypят cпacитeлeн пaĸeт oт зaeмoдaтeлитe cлeд тeжĸи пpeгoвopи пpeз yиĸeндa. През август бяха договорени 900 млн. паунда от най-големия акционер – китайската Fosun. За жалост веднага след това обаче банките си поискаха внезапно 200 млн. паунда, а търговията с акциите беше спряна. Това доведе до спад на еврооблигациите за сметка на акциите на германския конкурент TUI.

И така по-малко от два месеца по-късно се стигна до финалната развръзка след като Томас Кук нe ycпя дa ce cпpaви c интepнeт ĸoнĸypeнциятa, пpoмeнящия ce пaзap и гeoпoлитичecĸи cъбития, ĸoитo пpeoбъpнaxa лeтния ceзoн.

Сега се очаква ръст да реализират Вrіtіѕh Аіrwауѕ, Еаѕујеt и Rуаnаіr, ĸoитo мoжe дa пoлyчaт дoпълнитeлни пpиxoди, пpибиpaйĸи тypиcтитe y дoмa зa cмeтĸa нa пpaвитeлcтвoтo.

Томас Кук започва да оперира с екскурзии с влак на острова. Преживява две световни войни и успява да се превърне в символ на успеха, благодарение на пакетните почивки. Британският превозвач управляваше курорти, авиолинии, хотели, обслужвайки годишно средно 19 млн. души в 16 страни по света.

фото: ERV Travel Insurance

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here