Home Предстоящи промени Какво ни очаква без Брекзит сделка?

Какво ни очаква без Брекзит сделка?

485
0
SHARE

Докато Лондон се страхува от недостиг на храна, ЕС е уверен, че е добре подготвен за Brexit без сделка.  

Ако ЕС и Великобритания не постигнат споразумение до 31 октомври това ще се отрази на всички.

Как ще се отрази това на отделните граждани?

Британското правителство иска незабавно да прекрати свободното движение на новодошлите от ЕС в случай на Brexit без споразумение. Това означава, че всеки, който влезе в страната, не трябва повече да получава автоматично право на престой, а да бъде оценяван според системата от точки. Това обяви говорител на правителството в понеделник в Лондон.

Правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, няма да бъдат засегнати. Това означава: който вече е там, трябва да му бъде позволено да остане. Критиците обаче се опасяват, че ще бъде трудно да се каже кой живее в страната и кой не.

Според премиера Борис Джонсън новите пристигащи в бъдеще ще бъдат избрани въз основа на точкова система, базирана на австралийския модел. Как британските гранични служители ще правят разлика между гражданите на ЕС с и без пребиваване, засега не е ясно. Досега по-малко от една трета от над 3,5 милиона граждани на ЕС, живеещи в страната, са се регистрирали успешно. Крайният срок за това е до края на 2020 г. Според Министерството на вътрешните работи този срок не трябва да се променя.

Инициативата „3 милиона“ за правата на гражданите на ЕС във Великобритания разкритикува, че нерегистрираните граждани на ЕС могат да се сблъскат с трудности след Brexit без сделка. Например, тъй като те не биха могли да докажат на своя работодател, наемодател или здравна служба, че законно пребивават в страната.

Британското правителство очевидно очаква недостиг на храна. Според съобщение в медиите, Лондон приема, че дори лекарства и бензин ще бъдат оскъдни, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение.

Освен това се очаква месечен срив в пристанищата, твърда граница с Република Ирландия и увеличаване на социалните разходи. В Северна Ирландия, в случай на повторно въвеждане на граничен контрол, има опасност от възникване на конфликт между про-ирландски католици и про-британски протестанти.

Правата за риболов на рибари от ЕС във водите на Великобритания също не са ясни. Освен това Брюксел също очаква проблеми по границите, особено за камионите.

Споразумението за излизане от ЕС предвижда свободното движение да се запази до края на преходния период, което означава до края на 2020 г. Британският парламент обаче многократно отхвърля договора. Премиерът Джонсън призовава за нова сделка, в противен случай той иска да изведе страната си извън ЕС до края на крайния срок за излизане – 31 октомври.

Засега обаче ЕС също отхвърля промените и вижда себе си добре подготвен за безрезултатна сделка: „Ние сме подготвени за всички евентуални ситуации“, заяви говорител на Европейската комисия в понеделник. Докато нерегламентираното излизане от ЕС „разбира се би довело до значителни смущения както за гражданите, така и за бизнеса“ очакванията са, че в крайна сметка гражданите на Великобритания ще са много по-засегнати от останалите 27 държави-членки на ЕС.

В дългосрочен план страховете са за прекъсвания на веригата на доставки и спад в износа. ЕС обаче подчертава, че въздействието би било много по-малко в един пазар с около 450 милиона потребители, отколкото в една държава с около 66 милиона души.

източник: https://www.sueddeutsche.de/politik/grossbritannien-eu-brexit-bleiberecht-freizuegigkeit-1.4569232

фото: Инфо-Портал Бг

още свързани новини:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here