Home Новини Кои са нaй-бoгaтитe гpaдoвe в Eвpoпa ?

Кои са нaй-бoгaтитe гpaдoвe в Eвpoпa ?

1108
0
SHARE

В първата десетка влизат пет германски градове

Вероятно няма изненада, но Люксембург продължава да бъде най-процъфтяващата икономика. Тенденцията продължава почти едно десетилетие. Очакванията са, че тя ще се задържи на първата позиция и в следващите 20 години.

След малкото херцогство се подрежда холандският град Гронинген, който е известен с това, че има голямо находище на природен газ.

Трета и четвърта позиция са за немските градове Инголщат – вторият по големина в Бавария и Дюселдорф. За мнозина баварският град е познат най-вече като меката на аутлетите на световноизвестни дизайнери, но истината е, че в икономически план силата му е в съвсем други сфери – рафинерията, както и изпитания на въздушно такси на Еърбъс, които започнаха през март тази година. В Инголщат, който е и дом на автомобилния концерн Ауди, се намира и едно от най-добрите бизнес училища в Германия.

Дюселдорф пък е утвърден отдавна като център на модната и рекламна индустрия. Напоследък се налага и като един от големите телекомуникационни центрове във Федералната република. Заради силните си връзки с Япония, които датират от 60 години, много японски банки и корпорации имат централи именно в този град, което пък го превръща в седалище на третата по население японска общност в Европа след Лондон и Париж.

Петата позиция вероятно ще изненада мнозина, защото тя е за Братислава. Някога част от Чехословакия, сега столица на Словакия, е привлекателен за чуждестранни инвестиции заради ниските данъци и добрата образователна система. БВП на глава от населението се равнява на 76 % от средната стойност за Европейския съюз през 2014 г. 

Париж се нарежда след словашката столица. Френската столица произвежда повече от ¼ от БВП на страната. В Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света.

Седмото място на най-богатия град в Европа е за германския Хайлброн, разположен недалеч от Щутгарт. С повече от 32 хиляди евро доход на глава от населението градът заема второ място в Германия и първо в провинция Баден-Вюртемберг. Само допреди 4 години градът бе на първа позиция дори в цялата страна.

Едва след него идва и баварската столица Мюнхен. Тази година Мюнхен попадна и в класацията за града, в който живеят най-много милионери.

Още една изненада крие тази класация и тя е с румънската столица Букурещ, която се подрежда на девета позиция и е център на икономиката и промишлеността на страната. Какво показват цифрите – в Букурещ се произвежда около 23 % от БВП на страната, което пък се  равнява на 20 500 евро или 122 % от средното за ЕС.

След Букурещ е Регенсбург – средновековен град, който се намира на най-голямото пристанище на Дунав в Германия. Много са компаниите, които имат клонове тук, в това число и БМВ, но вероятно заслуга за това градът да попадне в първата десетка на най-богатите градове в света има и концернът Континентал, който със своя годишен оборот от  над 25 млрд. евро принадлежи към 5-те световно водещи автомобилни доставчици, в чието предприятие в Регенсбург работят 8 хиляди души. Освен това силно развити са биотехнологии, машиностроенето, IT-индустрията.

Ето как изглежда прогнозата за това кои ще бъдат най-богатите градове в следващите 20 години:

Люĸceмбypг

Гpoнингeн

Бyĸypeщ

Ингoлщaт

Πapиж

Бpaтиcлaвa

Дюceлдopф

Дъблин

Xaйлбpoн

Bитopия-Гacтeйc

Още по-дълъг поглед напред във времето показва, чe пeт германски градове ще бъдaт в тoп 10 за 2060 година и това са: Гьopлиц, Aшaфeнбypг, Дюceлдopф, Швaйнфypт, Hoйбpaндeнбypг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here