Home Анализи Защо България рядко присъства в туристическите класации?

Защо България рядко присъства в туристическите класации?

111
1
SHARE

Излезе поредната класация на European Best Destinations с препоръки, дадени от половин милион потребители за това кои са най-добрите места за пътуване в Европа за 2019. Това е десетото издание на конкурса. Ето как се подреждат предпочитанията на участниците в конкурса.

  1. Първото място е за унгарската столица

Хиляди хора от всички краища на света са гласували за града на Дунав – Будапеща като най-добрата европейска дестинация за 2019 г. Спор няма – градът наистина предлага невероятно архитектурно и историческо наследство, забележителности на световно ниво. Изданието го сравнява по елегантност с Париж, по архитектурно наследство с Виена, по очарование с португалския Порто, а по начин на живот със Стокхолм.

2. Втората позиция е за по-малко популярния португалски град Брага

Намира се само на час път от града на виното – Порто и привлича туристи от цял свят в продължение на хиляди години. Въпреки това обаче е слабо застъпен в програмите на европейските туроператори. Безспорно най-интересното място е Светилището на Дева Мария.

3. Третото място е за Италия, но не със Сицилия или Тоскана, а на север.

Градчето е Моте Изола, което се намира на 2 часа от Милано в Ломбардия. В Монте Изола автомобилите са забранени, заради което е носител на наградата „EDEN – Европейска дестинация за върхови постижения“ от Европейската комисия за нейния ангажимент за устойчив туризъм и поддържане на местното производство. Ако името ви звучи познато, то вероятно е от инсталациите на Кристо.

4. Франция също присъства в тази класация, само че отново с не толкова популярния Мец

Сочен е за модерна дестинация. Разположен в североизточната част на страната той е комбинация от крайбрежни алеи, ресторанти и кафенета с отлична кухня и разбира се известния център Помпиду.

5. Полша е препоръчвана за туризъм през 2019 с нейния град Познан

Вероятно участниците в конкурса са го посочили заради огромния средновековен замък и колоритните фасади на стария пазар. Той обаче е също така един от най-зелените градове, с много велосипедисти. Освен това е домакин на един от най-добрите музикални фестивали в света – „Етно Порт“.

6. Испания е в класацията не с традиционно познатите си Барселона и Мадрид, а с родния град на Антонио Бандерас – Малага.

Морски въздух, крепостен замък, от който се откриват невероятни пейзажи към града, Малага е притегателна не само заради морето, но и заради своето историческо наследство от миналото.

7. Макар че Швейцария е известна със своите планински курорти и невероятни природни дадености, препоръката за 2019 е Женева, която според гласувалите е перфектна за пазаруване, култура и природа. А като добавим, че от бреговете на най-голямото езеро в Западна Европа само за един час може да се стигне до най-високия връх в Европа – Монблан, това я прави още по-желана.

8. След Женева мястото е отредено на още едно не толкова известно място като Цавтат, което се намира в Хърватия, на Адриатическото крайбрежие. Вероятно защото живее в сянката на средновековния Дубровник, то не от онези масови туристически дестинации.

9. По-малкият брат на Прага, ако може така да се нарече столицата на Словакия, също е включена в класацията. За пътешествениците Братислава е привлекателна с неповторимата си атмосфера, вкусната храна, интересния стар град и замъка, който се издига над реката, също така НЛО кулата и катедралата Св. Мартин, които напомнят за богатата история на града.

10. Десетото място е за още един френски град – Сент Максим, разположен между Прованс и Френската Ривиера, е автентичен и известен със своите тюркоазени води и безкрайните си плажове.

В класацията на European Best Destinations за 2019 са включени още белгийският град Динан, гръцката столица, черногорският Котор, Рига и Флоренция. Вероятно всички те имат основания да попадат като интересни дестинации, които си струва да бъдат посетени. Въпроосът е обаче къде е България, която също има своите автентични и прекрасни места както богати на хилядолетна история, така и с уникална природа. Нима Белоградчик, Мелник, Велико Търново, Рилски манастир, Родопите или пък градчетата, подредени в подбалкана, са по-малко вълнуващи от присъстващите в този списък? Отговорът е еднозначен! Вероятно обаче една от причините да се пропускат се нарича „инфраструктура“.

Котор, Черна гора

фото: личен архив

Още по темата:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here