Home Култура и Туризъм Рилският манастир – едно от най-добрите места на планетата

Рилският манастир – едно от най-добрите места на планетата

412
0
SHARE

Ако тази година планувате да се приберете до България, придружавани от чужди гости то мястото, на което задължително трябва да ги заведете е Рилският манастир. Светата обител бе определена в редица популярни туристически пътеводители за „едно от местата, които човек трябва да види, преди да умре“.

Това е не само най-големият манастир в България, но и най-почитан в целия православен свят. Вероятно малко известен факт е, че библиотеката на манастира съхранява 16 хиляди тома, сред които особено ценни екземпляри от ХV-XIX век.

Създаването на манастира през Х век е свързано с живота на българския светец Иван Рилски, роден в едно малко селце на Осоговската планина и свидетел както на приемането на християнството от българите, така и на по-нататъшния възход и падение. Преди да се установи в Рила светецът е бил на много места. След като обаче се установил в манастира остава в него до края на живота си. По време на Османското владичество манастирът не само оцелява, но и се превръща в книжовен и религиозен център.

Иконостасът на Рилския манастир е най-големият на Балканите, резбован в продължение на 3 години от майстор Атанас Тепадур и изцяло позлатен. Тук се намират две изключителни реликви – мощите на св. Иван Рилски и чудотворната икона „Света Богородица Пътеводителка“. В Музея на манастира могат да се видят над 380 експоната – от икони и свещенически одежди, до оръжия и дарове, както и първият географски глобус у нас, направен от Неофит Рилски през далечанат 1836 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here